Kázmér 2024. március 4.
logo

Magyarországnak igaza lett: sorra állnak be a nagyhatalmak az atomenergia mögé

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Világgazdaság
2023.12.03. 10:24 2023.12.03. 14:10
Magyarországnak igaza lett: sorra állnak be a nagyhatalmak az atomenergia mögé

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.

Közös nyilatkozatban szólította fel az atomenergia-termelés kiterjesztésére az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának résztvevőit az Egyesült Államok vezetésével húsz ország – közölte az MTI szombaton.  Az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottja John Kerry által jegyzett, de Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett nyilatkozat szerint a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében 2050-re a 2020-as szinthez képest meg kellene háromszorozni az atomerőművek hálózatra kapcsolt áramellátó kapacitását világszerte.

A szombaton közzétett közös nyilatkozat aláírói között van:

  • a házigazda Egyesült Arab Emírségek;
  • az Egyesült Államok, Franciaország; 
  • Nagy-Britannia;
  • Belgium;
  • Finnország;
  • Japán; 
  • Lengyelország; 
  • Svédország; 
  • és Ukrajna is. 

A nagyszámú atomerőművel rendelkező Oroszország és Kína azonban kimaradt. A nyilatkozat olyan tudományos állásfoglalásokra hivatkozik, amelyek szerint a 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. 

A nyilatkozat emellett a pénzügyi intézményeket is felszólítja az atomenergia-fejlesztő beruházások finanszírozására.

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium helyszínen tartózkodó államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta 37 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás és ezen az úton szeretne tovább haladni – írja a Világgazdaság. A cél a nukleáris kapacitás további bővítése, mivel a karbonmentes energiatermelés kibocsátás jelentős forrása a nukleáris energia. „A tiszta energiaellátás, amelyben a nukleáris energiának is nagy szerepe van, hozzájárul gyermekeink és bolygónk jövőjéhez is” – mutatott rá.

Borítókép: John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.