A hidegháború óta nem tapasztalt húzásra készül Washington

Az Egyesült Államok legújabb lépése tovább fokozza az eszkaláció veszélyét a Dél-kínai-tengeren.

2023. 12. 03. 11:22
Forrás: Forrás: Unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai hadsereg 2024-ben szárazföldről indítható közepes hatótávolságú rakétákat tervez telepíteni az indo-csendes-óceáni térségbe, ahol egészen eddig a hidegháború óta nem volt ilyen fegyvere. Mindezt azért, hogy elrettentse Kínát

A lehetséges fegyverek között szerepel a Standard Missile–6 (SM–6) és a Tomahawk cirkálórakéta szárazföldi változata is, ezen rakéták hatótávolsága 500 és 2700 kilométer között van.

Ez lehet az USA első telepítése azóta, hogy a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződés, vagyis az INF-szerződés 2019-es felmondása óta. A megállapodás, melyet még 1987-ben kötöttek meg az akkori Szovjetunió vezetőivel, megtiltotta a részes feleknek, hogy 500–5500 kilométeres hatótávolságú szárazföldi rakétát telepítsenek.  

Mindeközben, 

Kína – az ország nem volt részese a szerződésnek, s így nem is vonatkozott rá semmilyen megkötés – tovább bővítette közepes hatótávolságú rakétáinak arzenálját.

A Pentagon Kína katonai erejéről szóló éves jelentése szerint Pekingnek jelenleg 1500 rakétája van, amelyek hatótávolsága 1000–5500 km.

Ron Phillips, az amerikai hadsereg Csendes-óceáni Parancsnokságának szóvivője nem árulta el, hogy a rakétákat pontosan mikor és hova fogják telepíteni. Elemzők úgy vélik, hogy az elsődleges helyszínek a guami amerikai katonai támaszpontok lehetnek. Az Asia Nikkei hírpotál szerint Japán és a Fülöp-szigetek nem szívesen fogadnak új amerikai katonai képességeket, mivel attól tartanak, hogy Kína célpontjává válnak egy fegyveres konfliktus esetén a térségben.

Guam stratégiailag kritikus helyszínné vált az Egyesült Államok katonai műveletei számára a Csendes-óceán nyugati részén, a sziget mintegy négyezer kilométerre fekszik Kínától. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.