Elon Musk új ellenséggel nézhet szembe

Az északi országok dolgozói szolidaritást vállalnak a Tesla állítólagos szakszervezet-ellenes álláspontja ellen.

2023. 12. 09. 7:55
MUSK, Elon; SUNAK, Rishi
London, 2023. november 3. Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors elektromosjármû-gyártó, a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott nyilvános beszélgetésen Londonban 2023. november 2-án, a mesterséges intelligencia (MI) biztonságos alkalmazásáról és kockázatairól tartott bletchley-i nemzetközi konferencia zárónapján. A brit kormány a világ elsõ globális MI-biztonsági csúcstalálkozójaként hirdette meg az angliai Bletchley-ben tartott kétnapos rendezvényt. MTI/EPA pool/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre erősödő munkaügyi vita középpontjában találja magát a Tesla, Elon Musk milliárdos üzletember cége Európában az északi régióban. A svéd munkavállalók az ősz elején sztrájkot kezdeményeztek a Tesla ellen, kollektív szerződést követelve a bérekről és a munkakörülményekről – idézi fel a Politico brüsszeli hírportál.

MUSK, Elon
A Tesla amerikai elektromosautó-gyártó új, Cybertruck nevű terepjárója (Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner)

A svéd IF Metall szakszervezet volt a sztrájk egyik mozgatórugója. A szakszervezet figyelmeztetett, hogy a sztrájk mindaddig folytatódik, amíg nem születik kielégítő megállapodás. Ami helyi tiltakozásnak indult Svédországban, mára szélesebb körű mozgalommá nőtte ki magát: a dán, norvég és finn szakszervezetek is csatlakoztak a szolidaritáshoz.

Claes-Mikael Stahl, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárhelyettese felszólította az Európai Uniót, hogy cselekedjen, és határozottabban lépjen fel Elon Muskkal szemben. A szakszervezetek közösen fejezik ki elégedetlenségüket a Tesla-munkavállalókkal való bánásmóddal kapcsolatban, és eltökéltek, hogy változást érjenek el.

A dán közlekedési szakszervezet, a 3F Transport akcióba lépett, és megakadályozta a Teslák Svédországba tartó, Dánián keresztül történő szállítását. Hasonlóképpen a norvég Fellesforbundet szakszervezet is bojkottot hirdetett a norvég kikötőkön áthaladó Teslák ellen, ha Elon Musk cége december 20-ig nem teljesíti az IF Metall követeléseit. A finn közlekedési szakszervezet, az AKT is csatlakozott az ügyhöz, és ígéretet tett arra, hogy megakadályozza a finn kikötőkön áthaladó Teslák közlekedését, ha ugyanezen határidőig nem születik megállapodás.

A Tesla elleni egységfront nem csak az északi régióra korlátozódik. Az Egyesült Államokban a United Auto Workers a szakszervezetek szétverésével vádolja a céget. Németországban, ahol a Tesla Berlin közelében gigagyárat üzemeltet, az IG Metall arról számolt be, hogy a munkavállalók egyre gyakrabban jelentkeznek a munkakörülmények miatt.

Össztűz zúdulhat Elon Muskra

Jorn Eggum, a norvég Fellesforbundet vezetője a Tesla elleni harc kollektív jellegét hangsúlyozta, és a vállalatot munkásellenesnek nevezte. Arra figyelmeztet, hogy szükség esetén akciókat tesznek a Teslák norvég kikötőkben való blokkolására.

A vita a befektetők figyelmét is felkeltette: a PensionDenmark lett az első skandináv intézményi befektető, aki a folyamatban lévő konfliktusra válaszul elidegenítette Tesla-részvényeit.

Annak ellenére, hogy az elektromos járművek piacán vezető szerepet tölt be, a kritikusok szerint Elon Musk nem járul hozzá megfelelően a zöld átálláshoz, és a Teslán belüli állítólagos munkaügyi problémákra hivatkoznak.

A konfliktus kiéleződésével az IF Metall szóvivője, Jesper Pettersson elismeri, hogy felkészültek egy elhúzódó sztrájkra, és kijelentette:

Fel vagyunk készülve arra, hogy ez a konfliktus nagyon hosszú ideig fog tartani, mielőtt kollektív szerződést kapunk.

Szakértők szerint a vita kimenetele kétségtelenül hatással lesz nemcsak a Teslára, hanem a munkavállalók jogairól szóló szélesebb körű beszélgetésre is az elektromos járműipar fejlődő területén.

Borítókép: Elon Musk dél-afrikai-amerikai üzletember, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat és az X közösségi médiaplatform tulajdonosa a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel tartott nyilvános beszélgetésen Londonban 2023. november 2-án (Fotó: MTI/EPA pool/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.