Így zsarnokoskodik Zelenszkij: szinte már minden szövetségesének nekiment

Volodimir Zelenszkij a háború elhúzódásával egyre agresszívabban viselkedik az Ukrajnát életben tartó szövetségeseivel. Az elmúlt szűk két évben számtalanszor szállt bele legszorosabb partnereibe, cikkünkben ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.

2023. 12. 06. 16:20
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna a zsarnokság felé halad – jelentette ki a napokban a Der Spiegel német lapnak adott interjújában Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az egykori nehézsúlyú ökölvívó szerint az ukrán legfelsőbb vezetés a polgármesterekben a hatalom központosításának akadályát látja, és Ukrajnában valóban veszélyben van a demokrácia. 

Nem ez az első nyilatkozat ukrán részről, ami arra utal, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyre kétségbeesetebben próbálja megtartani a hatalmát, sőt, egyre inkább egyszemélyben hoz döntéseket. Nemrég írtunk arról is, hogy Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnököt is megkerüli az ukrán elnök, ő is ad parancsokat az ukrán haderőnek, így a vezérkari főnök nem is tudja a teljes hadsereget irányítani.

A Time magazinnak nyilatkozott az ukrán elnök belső körének egyik tagja, aki elmondta azt is, hogy Zelenszkij úgy érzi, elárulták a nyugati szövetségesei, és 

őrjöngve szidja embereinek az amerikaiakat, akik nem biztosítottak neki elegendő eszközt a háború megnyeréséhez, csupán a túléléshez  

– hívta fel rá a figyelmet az Origo. 

Az is kisebb megütközést keltett, amikor Zelenszkij, még a nyári vilniusi NATO-csúcstalálkozó idején indulatos bejegyzésben reagált arra, hogy Ukrajna sem meghívást nem kapott a csúcsra, sem menetrendet nem kapott a védelmi szövetséghez való csatlakozásához.

Twitter-fiókja bejegyzésében élesen bírálta a védelmi szövetséget, abszurdnak nevezte, hogy nincs konkrét ütemterv Kijev csatlakozására.

Hasonlóan élesen reagált arra is, amikor Lengyelország saját termelőit és piacát védve úgy döntött, hogy megtiltja az ukrán gabona bevitelét az országba.

Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabonathrillert valósítanak meg

– fogalmazott akkor Zelenszkij egyik legnagyobb támogatóját szidva. Azt is hozzátette, hogy szerinte az ilyen országok „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”. A téma végül a lengyel–ukrán kapcsolatokat is kikezdte.

Alig egy hónapja Zelenszkij tanácsadója szintén odaszólt a Nyugatnak. – Még ha vannak is emberek, akik érzik ezt a [Ukrajna-]fáradtságot, biztos vagyok benne, hogy nem akarnak holnap egy olyan világban ébredni, ahol kevesebb szabadság és kevesebb biztonság lesz – fogalmazott Andrij Jermak. Az ukrán elnök tanácsadója a brüsszeli Politico hírügynökségnek adott interjút, amelyben odaszólt azon nyugati vezetőknek, akik szerint országaik belefáradtak Ukrajna támogatásába. 

Gondoljanak bele, mi lett volna, ha Nagy-Britannia 1939-ben belefáradt volna Lengyelország támogatásába vagy az Egyesült Államok belefáradt volna Nagy-Britannia támogatásába. Vajon létezne-e ma Lengyelország és Nagy-Britannia vagy Európa abban a formában, ahogy mi ismerjük?

− mutatott rá Jermak. Hozzátette: a Nyugat nem engedheti meg magának a fáradtságot, mivel a történelem megismételheti önmagát, ha a „fáradt” emberek nem támogatják tovább Ukrajnát – utalt a második világháborúra az elnöki tanácsadó. Jermak szerint a háborús fáradtságról való panaszkodás ugyanúgy visszaüt a nyugati hatalmakra, mint Ukrajnára. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.