Ilyen telet még senki sem látott Magyarországon

Moszkvát a Ványa déli ciklon hóval borította, amely a Balkán felől érkezett, áthaladt Ukrajnán, Belaruszon és Moldován, és heves havazást is hozott a feketeföldre és Oroszország középső vidékeire. December 15-én az orosz fővárosban a hótakaró magassága meghaladta a 1919-es napi rekordját.

2023. 12. 16. 13:53
null
Moszkva, 2023. december 15. Hó borította autó Moszkvában 2023. december 15-én. Az rlõzõ nap a hótakaró vastagsága Moszkvában elérte a 49 centimétert, ami napi rekord a rendszeres meteorológiai mérések másfél évszázados történetében. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ványa ciklon 150 éve a legnagyobb hótorlaszokat okozta Moszkvában – írja az RTVI.com portál. Moszkvában a hótakaró mélysége meghaladta az 1919. december 15-én felállított napi rekordot – jelentett  Jevgenyij Tiskovec, a Phobos időjárási központ vezető specialistája. A VDNKh meteorológiai állomáson reggel kilencre 38 cm volt: a korábbi rekord 32 cm volt. Tusinóban 40 cm, Balcsugban 43 cm, a Moszkvai Állami Egyetem állomásán 49 cm volt a hótakaró magassága. 

Egyébként a moszkvai rekordhavazás mértéke akkora volt, hogy tucatnyi teherautóból álló hókonvojjal tudták csak csökkenteni a hótorlaszokat.

A Moszkva központjában lévő egyik többemeletes épületének lakói a Ványa ciklon után összegyűltek, hogy eltakarítsák a havat az udvarukról.

Helyenként a teherautók, kamionok is elakadtak a szokatlan mértékű havazás miatt. Volt, ahol a helyi lakosok segítettek elindul az elakadt járműnek. 

A Roszkozmosz megmutatta, hogyan néz ki a Közép-Oroszországra rekord mennyiségű havat hozó Ványa ciklon.

A várható rekordhideg miatt meteorológiai riasztást adtak ki szombaton Kínában – írja az MTI. A hatóságok szerint a hideghullám Kína nagy részét érinti, de leginkább az északi térségekben kell súlyos fagyokra készülni. Külön említik a közlemények a Sárga-folyó és a Huaj-ho folyó térségét. A déli, tengerparti régiókban is 0 Celsius-fok körüli hőmérsékletekre számítanak. A riasztás egyelőre keddig szól.

 

Vasárnap várható az orosz fővárosban az első olvadás – mondta Tatyana Pozdnyakova, a Meteonovosti információs portál főszakértője. Elhagyja Moszkvát a Ványa ciklon. 

Borítókép: Hó borította autó Moszkvában 2023. december 15-én. Az előző nap a hótakaró vastagsága Moszkvában elérte a 49 centimétert, ami napi rekord a rendszeres meteorológiai mérések másfél évszázados történetében (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.