Ismét orosz drón zuhanhatott Románia területére + videó

Ismét egy nagyobb dróntámadást indítottak az oroszok az ukránok ellen, az egyik fegyver viszont román oldalra csapódhatott be.

Forrás: MTI2023. 12. 14. 17:30
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR Fotó: SERGEI SUPINSKY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai csütörtökre virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román határ közelében lévő ukrán célpontok ellen, a helyszínre küldött felderítők pedig egy irányíthatatlanná vált drón becsapódása nyomán keletkezett másfél méter mély krátert találtak egy lakatlan térségben − közölte csütörtökön a román védelmi minisztérium (MAPN).

A román légtér ellenőrzése érdekében a térségbe küldték a román légierő F–16-os és a német légierő – a Fekete-tenger partvidékén található Kogalniceanu légi támaszponton állomásozó − Eurofighter harci gépeit, a katasztrófavédelem pedig 22:45-kor a telefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmeztette az ukrán határral szomszédos Tulcea és Galac megye lakosságát a becsapódások veszélyére. A riasztást éjjel 2 órakor vonták vissza.

A térséget csütörtök reggel átfésülő katonák a Tulcea megyei Grindutól négy kilométernyire, egy lakatlan térségben találták meg a drónbecsapódás nyomán keletkezett krátert.

„A román védelmi minisztérium elítéli az ukrajnai dunai kikötőkben civil célpontok ellen intézett indokolatlan, a nemzetközi jogot sértő orosz légitámadást” − szögezte le a MAPN közleménye, hozzátéve, hogy a román hadsereg folytatja a veszélyeztetett térség légi és szárazföldi ellenőrzését, és azonnal tájékoztatja szövetségeseit minden észlelt incidensről.

Szeptember elején az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó folyami kikötők ellen intézett orosz támadások során több − vélhetően az ukrán légelhárítás által lelőtt − drón roncsai csapódtak be a NATO-tag Románia területén. Ezt követően az Egyesült Államok és Németország is újabb harci repülőgépeket küldött a térségbe a román légtérvédelem megerősítése érdekében.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka Oroszország 42 drónt indított, és 6 rakétát lőtt ki Ukrajna déli régióira, ezek közül a légvédelem 41 drónt megsemmisített; egy ember életét vesztette a rakétatámadásban 

− közölte az ukrán hadsereg csütörtökön. 

„A 42 Sahíd-136/131 támadó drónból 41-et sikerült lelőni, túlnyomó többségüket Odessza térségében” − közölte az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Az ukrán hadsereg szerint a lezuhant drónok roncsai több mint egy tucat épületet rongáltak meg Odesszában, és 11 civil, köztük három gyermek megsérült. 

A helyi mentőszolgálatok közlése szerint a szomszédos Herszon megyét ért éjszakai rakétacsapás során egy ember meghalt, egy egészségügyi intézmény, egy lakóház és egy garázs pedig megsemmisült. A hadsereg azt is közölte, hogy Oroszország a Duna menti ukrán kikötői infrastruktúrát is támadta, és a rakétaroncsok megrongáltak két gabonatároló raktárt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Sergei Supinsky/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.