Lengyelország benyújtotta befagyasztott uniós források első kifizetési kérelmét

Itt a beismerés: egyértelműen a források visszatartásával befolyásolták a lengyel választásokat.

Forrás: Reuters2023. 12. 15. 13:59
TUSK, Donald; VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. december 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Európai Unió és a Nyugat-Balkán brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. december 13-án. Tuskot és kormányát ezen a napon iktatták be hivatalába. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország idén előleget kap az uniós pénzügyi segélyből, és kérte az első kifizetést a demokratikus visszaesés miatt befagyasztott készpénz fennmaradó részéből – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az ország új miniszterelnöke.

Donald Tusk miniszterelnök azt mondta, hogy helyreállítja a jogállamiságot:

A lengyelek nem egyeztek bele a jogállamiság nélküli Lengyelországba, tehát ha ma azt mondjuk, hogy ez a pozitív lépés elindult, és a nagy európai pénzek, vagyis a mi pénzünk kezd befolyni Lengyelországba.

Üdvözlöm azon kötelezettségvállalását, hogy a jogállamiságot a kormánya napirendjének élére helyezi

– mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Tuskkal folytatott megbeszélése után Brüsszelben.

Az EU idén átutalja Lengyelországnak az első ötmilliárd eurós előleget. Lengyelország szintén kifizetési kérelmet nyújtott be csaknem hétmilliárd euróra. 

A kifizetési kérelem benyújtása fontos és régóta várt döntés a lengyelek részéről

– mondta Katarzyna Pelczynska-Nalecz pénzügyminiszter.

Az első átutalás a bejelentés szerint a fosszilis tüzelőanyagoktól való energetikai átállást segítő uniós program keretében zajlik, és mentes a blokk szokásos jogállamisági feltételeitől – mondta az EB elnöke, hozzátéve, hogy üdvözli azt, hogy Lengyelország csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Tehát elmondható, hogy mindössze a kormányváltás kikényszerítése miatt tartották vissza a forrásokat, úgy, ahogyan hazánkkal is történt.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök az Európai Unió és a Nyugat-Balkán brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.