Már nem félnek a hatóságoktól az illegális migránsok

Direkt hagyják, hogy letartóztassák őket, mert tudják, a gyenge kormányzati politika miatt úgyis elengedik őket.

2023. 12. 13. 5:22
null
US-MEXICO-POLITICS-MIGRATION Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határt átlépő illegális bevándorlók nem próbálják már meg elkerülni a letartóztatást az Egyesült Államokban, hanem egy új módszerrel próbálkoznak: 

hagyják, hogy elfogják őket, tudván, hogy a Biden-kormányzat politikája miatt úgyis szabadon engedik őket. Erről a határőrség vezetői számoltak be. 

Az ügyre az amerikai képviselőház belbiztonsági bizottsága előtt derült fény több határőrizeti vezető vallomása alapján, amit május és szeptember között tettek. Az iratokat a Daily Mail tekintette át

Májusban Aaron Heitke, a San Diego-i szektor járőrszolgálati főügynöke azt mondta a nyomozóknak, hogy egy új jelenség a határon, hogy növekszik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik nem próbálják elkerülni a letartóztatást, hanem átadják magukat a hatóságoknak. 

Egy másik ügynök, Gloriza Chavez a Rio Grande Valley szektorból megerősítette Heitke megjegyzéseit, és szeptemberben azt mondta a bizottságnak, hogy sok családot láttak, akik kifejezetten átadták magukat az határőröknek vagy rendőröknek.

John Modlin, az arizonai Tucson szektor vezető járőrügynöke júliusban azt mondta a nyomozóknak, hogy 

Mostanában nem ritka, hogy egy 200-300 fős csoport feladja magát, és ezt a legeldugottabb területeken teszik.

Jason Owens, a Del Rio-i szektor járőrszolgálati főügynöke májusban pedig arról számolt be a bizottságnak, hogy az illegális bevándorlók nagy része feladja magát. Ezek a csoportok csak az ő szektorában néha több mint 500 emberből álltak, akik várták, hogy a hatóság megérkezzen, és elfogja őket. 

Mark Green republikánus képviselő, aki a bizottság elnöke, a Daily Mailnek úgy fogalmazott: 

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter politikája olyan mértékben ösztönzi a törvényszegést, hogy rekordszámú illegális bevándorló adja fel magát a határőröknek, arra számítva, hogy szabadon engedik őket, ahelyett, hogy megpróbálnának elfogás nélkül átszökni a határon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, naponta átlagosan ötezer illegális bevándorlót engednek be az Egyesült Államokba, és a 2023-as pénzügyi évben több mint 670 ezer illegális migráns kerülte el a határőrség figyelmét. A migránsok mintegy 150 országból érkeznek. Amióta Joe Biden 2021 januárjában hivatalba lépett, mintegy 6,5 millió határátlépő és illegális bevándorló érkezett a déli határvidékre, ami messze meghaladja az Egyesült Államok éves születésszámát.

Borítókép: Egy venezuelai migránscsalád az Egyesült Államok határánál (Fotó: AFP/ Andrew Caballero-Reynolds)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.