Nem kapott bizalmat Mateusz Morawiecki kabinetje az új lengyel szejmtől

A törvények szerint a parlamentnek egy új jelöltet kell megbíznia kormányalakítással.

2023. 12. 11. 18:12
MORAWIECKI, Mateusz
Rybnik, 2023. október 12. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) kampányol a délnyugat-lengyelországi Rybnikben 2023. október 12-én. A parlamenti választásokat október 15-én tartják Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az októberi parlamenti választások nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház (szejm) nem adott bizalmat Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjének, így a törvények szerint a parlamentnek egy új jelöltet kell megbíznia kormányalakítással. A négy frakcióból álló többségi parlamenti koalíció kormányfőjelöltje Donald Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke. 

A szavazás után Mateusz Morawiecki köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta kormányát. 

Köszönöm a megtiszteltetést, hogy Lengyelország miniszterelnöke lehettem

– fogalmazott. 

Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg a kormány összeállításával Morawieckit, a parlamenti választásokon a legtöbb mandátumot nyert Jog és Igazságosság (PiS) jelöltjét. A lengyel alkotmány értelmében a kormányalakítás második szakaszában viszont már nem az államfő, hanem a parlament bíz meg valakit kormányalakítással. Szymon Holownia alsóházi elnök a bizalmi szavazás után rámutatott: a lengyel alkotmány 1997-es elfogadása óta először fordul elő, hogy a szejm választ kormányfőt.

A szavazást megelőző parlamenti vita során a KO nevében felszólaló Barbara Nowacka képviselő bírálta Morawiecki kormányát. Szerinte a külpolitikát illetően Lengyelország „soha nem volt ennyire gyenge a nemzetközi színtéren”.

Jaroslaw Kaczynski eddigi kormányfőhelyettes, a PiS elnöke felszólalásában azonban Oroszország további politikai és katonai terjeszkedésének veszélyére figyelmeztetett. 

Második fenyegetésnek nevezte Kaczynski az Európai Unió alapszerződéseinek módosítására irányuló terveket. „Ez egy olyan változás koncepciója, amelynek révén a lengyel állam egy kívülről, Brüsszelből vagy igazából Berlinből irányított, lengyelek lakta területté válna” 

– figyelmeztetett a politikus.

A szejm hétfő este választhatja meg Tuskot kormányfőnek, a miniszterelnöki poszt várományosa kedden mond majd programbeszédet, és az újabb bizalmi szavazás is már aznap várható. Holownia szerint az államfő szerdán be is iktathatja az új kabinetet.

Borítókép: Mateusz Morawiecki (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.