Össze kellene fognia az ukránoknak az oroszokkal?

Ahogy egyre borúsabbakká válnak az ukránok kilátásai a fronton, úgy látnak napvilágot újabb és újabb ötletek, hogy mit tehetne Ukrajna, hogy megfordítsa a háború menetét a világ egyik legnagyobb katonai hatalma ellen. A Politico hírportál szerint például az orosz ellenzékkel kellene összefognia az ukránoknak.

2023. 12. 19. 8:39
null
Kijev, 2023. november 30. Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk Fotó: Oleh Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna és a Nyugat céljai nincsenek szinkronban – állapítja meg kezdésként a Politico cikkének szerzője. Szerinte míg az ukránok vissza akarják szerezni az elfoglalt területeiket, a Nyugat inkább a jelenlegi helyzetet szeretné fenntartani, tehát elkerülni egy komolyabb konfrontációt és fokozatosan gyengíteni Oroszországot.

Azonban ahelyett, hogy a teljes orosz népet ellenségnek tekintik, az ukránok felhasználhatnák Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzékét a saját céljaikra – véli a szerző, és fel is vázol néhány lehetséges együttműködési módot.

Ezek közül az első a háborúellenes információk terjesztése. Az orosz ellenzéknek megvannak az információi arról, hogy mi érdekli a közvéleményt és mi aggasztja a társadalmat, hiányzik viszont a szakértelem ahhoz, hogy ezt a médiában is megjelenítsék. Az ukránoknál azonban ez rendelkezésre áll – gondoljunk csak arra, honnan érkezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A cikk szerint a „médiaháborúnak” ugyanakkora jelentőséget kellene kapnia, mint a frontnak, mert így kihasználhatnák a Putyinnal szembeni elégedetlenséget, amelynek a jelei már kezdenek megmutatkozni, például a katonafeleségek tüntetései kapcsán.

Hogy hasonló tüntetések éppenséggel Ukrajnában is vannak, azt már nem tartja megemlítésre méltónak a szerző.

Egy másik lehetséges együttműködési terület a szankciók kérdése lehetne, amelyekről maga a Politico is megállapította nemrég, hogy mit sem érnek.

Most egy olyan „ösztönző” rendszert javasolnak, amely a szankciók alóli egyéni felmentést kínálna a Putyin elleni kiállásért és Ukrajna anyagi támogatásáért cserébe. A cikk felveti azt is, hogy jóval szélesebb körre kellene kiterjeszteni az intézkedések körét, valamint hogy az orosz ellenzék információkkal segíthetné az ukránokat a szankciókat megkerülő logisztikai láncok felderítésében, illetve a kiskapuk azonosításában.

Végül, de nem utolsósorban a cikk szerzője szerint elő kellene segíteni a humán tőke kiáramlását Oroszországból. 

Sajnálatosnak tartja, hogy azok közül, akik közvetlenül a háború kitörése után elhagyták Oroszországot, azóta nagyrészt visszatértek hazájukba, főleg más országok túl szigorú bevándorlási törvényei miatt, amelyek még a kvalifikált munkaerővel sem tesznek kivételt. Szerinte az ukránoknak ösztönöznie kellene a magasan képzett orosz munkavállalókat, főleg azokat, akik IT vagy védelmi területen dolgoznak, hogy hagyják el hazájukat, az Európai Uniónak pedig be kellene fogadnia őket.

Borítókép: Ukrán tüzérek egy Gepard önjáró légvédelmi gépágyúval Kijev közelében 2023. november 30-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.