Szólásszabadság Oroszországban: még az elnököt is fel lehet szólítani, hogy ne induljon újra

Több Putyint és a Kremlt kritizáló üzenet is megjelent az orosz elnök maratoni beszéde alatt.

2023. 12. 14. 20:59
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 14. Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelõ sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. december 14-én. MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin évértékelőt tartott csütörtökön, a stúdióban pedig hatalmas kivetítőn jelentek meg szöveges üzenetek, amiken kérdéseket tehettek fel az oroszok az elnöknek. 

A maratoni hosszúságú, több mint négyórás közvetítés során több minden szóba került, és számos kritikus hangvételű üzenet is érkezett. Volt olyan, aki azt kérdezte, hogy miért különbözik az igazi Oroszország attól, ami a televízióban látható.

 

Miután a múlt héten Putyin megerősítette, hogy indul a márciusi elnökválasztáson, volt olyan üzenet, ami így hangzott: 

Ne induljon újabb elnöki ciklusért. Nyisson utat a fiataloknak!

 

Egy másik szövegben ez állt: „Ez a kérdés úgysem jelenik meg! Érdeklődni szeretnék, mikor fog az elnökünk a saját országára figyelni? Nincs oktatásunk, nincs egészségügyi ellátásunk. Előttünk a szakadék…”

A Kreml azonban gondosan ellenőrzi a folyamatot, nem világos, hogyan engedték át ezeket az üzeneteket az óriási tévéképernyőre

– írta a brit Telegraph, amely szerint hogyha ezek az üzenetek véletlenül csúsztak volna át, az kínos biztonsági bakit jelentett volna. Egy orosz politológust is megkérdeztek a britek, aki azonban azt mondta, hogy szándékos lehetett az üzenetek kiengedése, hogy „hamis benyomást keltsenek a szólásszabadságról Oroszországban”.

Mihail Hodorkovszkij, egy száműzött ellenzéki üzletember azonban azt mondta: „Putyin ma tartja éves televíziós kérdezz-felelek című műsorát, és az embereket felkérték, hogy küldjenek kérdéseket szöveges üzenetben, hogy azokat a mögötte lévő nagy képernyőkön jelenítsék meg. Úgy tűnik, aki szűri őket, az átengedett néhány kellemetlent.”

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök évértékelő sajtóértekezletet tart a moszkvai Gosztiny Dvor konferencia-központban 2023. december 14-én (Fotó: MTI/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.