Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Újabb ukrán szabotázsakció történt Oroszország mélyén + videó

Magyar Nemzet
2023.12.03. 07:48 2023.12.03. 08:55
Újabb ukrán szabotázsakció történt Oroszország mélyén + videó

Ahogy lapunk arról korábban beszámolt, robbantás történt az Oroszországot Kínával összekötő stratégiai vasútvonalon. Akkor a Politico brüsszeli hírportál arról írt, hogy Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szabotázsakciót hajthatott végre az infrastruktúrán. 

Az esetet követően egy forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az ukrán titkosszolgálat robbanóanyaggal merényletet hajtott végre az orosz vasútvonalon Szibéria mélyén, hozzátéve, hogy ez már a második támadás a héten a térség katonai utánpótlás útvonalain.

A névtelenségét kérő forrás szerint a robbanóanyagokat akkor robbantották fel, amikor egy tehervonat haladt át a Csertov-hídon a szibériai burjátföldi régióban. A terület Mongóliával határos, mintegy hatezer kilométerre fekszik Ukrajnától. A Reuters szerint a vonat egy tartalék vasútvonalat használt, miután egy nappal korábban egy közeli alagút elleni támadás miatt elterelték a vonatokat. 

A tartalék útvonalat használó vonaton orosz biztonsági források szerint gázolajtartályok gyulladtak ki, áldozatokról nem érkezett jelentés. 

A Reutersnek nyilatkozó ukrán forrás szerint mindkét műveletet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hajtotta végre.

Az orosz nyomozók arra a következtetésre jutottak a korábbi robbantással kapcsolatban, hogy a vonatot egy terrorcselekmény során ismeretlenek robbantották fel – idézte a moszkvai Kommerszant című újság meg nem nevezett forrásokat.

Az orosz transzszibériai vasútvonalat széles körben fontosabbnak tartják az orosz teherszállítás számára, mint a Bajkál–Amur fővonalat – írja a Reuters.

Egy magát megnevezni nem kívánó orosz ipari forrás szerint a tartalék útvonal péntek délután már működött, és a teherszállító vonatok is használták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.