Újabb ukrán szabotázsakció történt Oroszország mélyén + videó

A Reutersnek nyilatkozó forrás szerint egy hét alatt ez volt a második ukrán támadás az orosz infrastruktúra ellen.

2023. 12. 03. 7:48
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk arról korábban beszámolt, robbantás történt az Oroszországot Kínával összekötő stratégiai vasútvonalon. Akkor a Politico brüsszeli hírportál arról írt, hogy Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szabotázsakciót hajthatott végre az infrastruktúrán. 

Az esetet követően egy forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az ukrán titkosszolgálat robbanóanyaggal merényletet hajtott végre az orosz vasútvonalon Szibéria mélyén, hozzátéve, hogy ez már a második támadás a héten a térség katonai utánpótlás útvonalain.

A névtelenségét kérő forrás szerint a robbanóanyagokat akkor robbantották fel, amikor egy tehervonat haladt át a Csertov-hídon a szibériai burjátföldi régióban. A terület Mongóliával határos, mintegy hatezer kilométerre fekszik Ukrajnától. A Reuters szerint a vonat egy tartalék vasútvonalat használt, miután egy nappal korábban egy közeli alagút elleni támadás miatt elterelték a vonatokat. 

A tartalék útvonalat használó vonaton orosz biztonsági források szerint gázolajtartályok gyulladtak ki, áldozatokról nem érkezett jelentés. 

A Reutersnek nyilatkozó ukrán forrás szerint mindkét műveletet az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hajtotta végre.

Az orosz nyomozók arra a következtetésre jutottak a korábbi robbantással kapcsolatban, hogy a vonatot egy terrorcselekmény során ismeretlenek robbantották fel – idézte a moszkvai Kommerszant című újság meg nem nevezett forrásokat.

Az orosz transzszibériai vasútvonalat széles körben fontosabbnak tartják az orosz teherszállítás számára, mint a Bajkál–Amur fővonalat – írja a Reuters.

Egy magát megnevezni nem kívánó orosz ipari forrás szerint a tartalék útvonal péntek délután már működött, és a teherszállító vonatok is használták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.