A nemzetközi figyelem fenntartása szükséges a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzéséhez

Magyarország érdekelt a délkelet-európai térség stabilitásában, erről beszélt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki Szarajevóban találkozott bosnyák kollégájával. Hozzátette, hogy Magyarország kész a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítésére, legyen szó szakmai találkozókról vagy képzésekről.

2024. 01. 30. 16:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelten fontos a veszélyek korában a nemzetközi figyelem fenntartása a Nyugat-Balkán iránt, a régió stabilitásának megőrzése érdekében, és ebben Magyarország folyamatosan szerepet vállal – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Szarajevóban, Zukan Helez Bosznia-Hercegovina védelmi miniszterével folytatott tárgyalásai után.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekelt a délkelet-európai térség, és benne Bosznia-Hercegovina politikai és gazdasági stabilitásában, mert az hozzájárul Magyarország és Európa biztonságához.

Készek vagyunk a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítésére, legyen szó szakmai találkozókról vagy képzésekről. Védelmi tárcáink folyamatosan együttműködnek a kapcsolatok erősítése érdekében

– fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy az idei év második felében Magyarország látja el az Európai Unió elnökségi feladatait. „Kiemelt céljaink közé tartozik, hogy a magyar uniós elnökség idején rávilágítsunk az unió bővítésének fontosságára és az európai védelmi képességek erősítésének szükségességére” – mondta a miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden találkozik még az Európai Unió által húsz éve indított EUFOR Althea békefenntartói misszió vezetőivel, köztük a missziót ebben az évben irányító magyar parancsnokkal, Sticz László vezérőrnaggyal és a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar katonákkal.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Bosznia-Hercegovinában (Forrás: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.