A svéd miniszterelnök és külügyminisztere Kövér László szavaira reagált

Kövér László házelnök minap adott interjújára reagált a svéd kormányfő és a külügyminiszter. Kövér László az interjúban leszögezte, hogy nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását. A svéd politikusok szerint Svédország nem sértette meg Magyarországot.

2024. 01. 26. 8:29
BELGIUM-EU-POLITICS-DIPLOMACY-SUMMIT Fotó: JOHN THYS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban lapunk megírta, Kövér László házelnök az Indexnek adott telefoninterjút a NATO-csatlakozással kapcsolatban. A Magyar Országgyűlés elnöke világosan fogalmazott, elmondta: – Egyszerűen elég volt abból, hogy a hazánk unatkozó politikusok olcsó játéka legyen, akiknek ha éppen nem jut eszükbe semmi más, vagy éppen valamiről el akarják terelni a figyelmet, akkor Magyarországba törlik a sáros cipőjüket. A politikus elmondta, hogy ő a Fidesz azon szárnyához tartozik, amelyik nem támogatja a svéd NATO-csatlakozást. 

Svédország megsértette Magyarországot, és parlamentje nem siet jóváhagyni Svédország NATO-jelentkezését

– szögezte le Kövér László az interjúban.

A házelnök szavaira a sajtóban reagált Tobias Billström, Svédország külügyminisztere. Billström elmondta, hogy szerinte ő külügyminiszterként nem sértette meg Magyarországot. Ulf Kristersson kormányfő a külügyminiszteréhez hasonlóan arról beszélt, hogy fenntartja álláspontját, miszerint Svédország nem sértette meg Magyarországot.

Az, hogy az országoknak különböző álláspontjuk van, nem újdonság. Attól még mindketten lehetnek NATO-tagok, és akkor ki kell használni a NATO-n belüli együttműködést.

– mondta a skandináv ország kormányfője.

A svéd miniszterelnök szerint Svédországnak nem kell tárgyalni a svéd NATO-tagságról. Mint fogalmazott: „Nincs miről tárgyalni. Mi készen állunk a NATO-ra.” Kristersson szerint Magyarországnak és Svédországnak sok megbeszélnivalója van, de azt nem árulja el, hogy a magyar parlament ratifikálása előtt vagy után jön Magyarországra.

Most még nincs időpont. Mindkettőnknek eléggé zsúfolt a programja, és az ilyen dolgok általában időbe telnek, amíg kiderül, hogy melyik időpontok alkalmasak. De a jövő héten találkozunk Brüsszelben

– zárta nyilatkozatát Ulf Kristersson.

Az Aftonbladet svéd lap az ügy kapcsán megszólaltatta Vadai Ágnest, a DK képviselőjét is, aki azt mondta: – Mi az ellenzékben rendkívüli parlamenti ülésszakot fogunk kérni a házelnöktől, de fogalmam sincs, hogy ez hogyan fog alakulni. Február 26-ig bármi megtörténhet.

A svéd külügyminiszter és miniszterelnök szavai ellenére, az elmúlt években számtalan alkalommal láthattuk, Svédország hogyan sértegette a magyarokat. 

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök érkezik az európai uniós csúcstalálkozó keretében tartott kerekasztal-beszélgetésre az Európai Unió brüsszeli székhelyére 2023. december 15-én (Fotó: AFP/John Thys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.