Attól tart Josep Borrell, Libanon is belesodródik a háborúba

Olyan konfliktustól tart az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, melyből senki nem kerülhet ki győztesen.

Forrás: MTI2024. 01. 06. 17:27
MIKÁTI, Nadzsib; BORRELL FONTELLES, Josep
Bejrút, 2024. január 6. Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök (j) Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjét fogadja Bejrútban 2024. január 6-án. MTI/EPA/Abbász Szalmán Fotó: Abbász Szalmán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óva intett az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton Bejrútban attól, hogy a Közel-Keleten regionális méretűvé szélesedjen az izraeli–palesztin konfliktus.

Muszáj elkerülni a válság regionálissá duzzadását a Közel-Keleten. Libanonnak semmiképpen nem szabad belesodródnia egy regionális konfliktusba

– jelentette ki Josep Borrell a libanoni miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Egy olyan konfliktusból, amely már az egész térségre kiterjedt, senki nem kerülhet ki győztesen – tette hozzá, megjegyezve, hogy ennek a figyelmeztetésnek Izrael is a címzettje. Josep Borrell libanoni vezetőkkel – köztük Nadzsib Mikáti kormányfővel és Nabih Berri házelnökkel – folytatott tanácskozása után beszélt újságírók előtt. Az uniós főképviselő a Gázai övezeti háborúról, annak hatásairól és az izraeli–libanoni határon kialakult helyzetről tárgyalt Bejrútban. A sajtótájékoztatón kiemelte: aggasztónak tartja a tüzérségi és rakétapárbajok egyre gyakoribbá válását az Izrael és Libanon közötti határon, az úgynevezett kék vonalnál.

A kék vonal az a demarkációs vonal, amely mögé az izraeli erők 2000-ben kivonultak Dél-Libanonból. Csaknem három hónappal az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború kirobbanása után mára szinte mindennapossá váltak az összetűzések az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah milícia és az izraeli hadsereg között a határnál. Az utóbbi napokban különösen fenyegetővé vált a konfliktus kiszélesedésének veszélye, miután Izrael kedden Bejrút egyik déli elővárosában dróntámadásban megölte Száleh Arúrit, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjét. A Hezbollah szombaton jelezte: a csapás megtorlásaként rakétákat lőttek ki egy észak-izraeli katonai bázisra. „Úgy gondolom, a háborút muszáj elkerülni, és van is mód arra, hogy a diplomáciai eszközök diadalmaskodjanak” – fogalmazott Borrell.

Borítókép: Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök (j) Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét fogadja Bejrútban 2024. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Abbász Szalmán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.