Belső ellenzékével küzd Ursula von der Leyen – korlátozásokat vezetett be

Tollat ragadott az Európai Bizottság elnöke, levélbe foglalta a korlátokat a biztosai számára.

Forrás: Politico2024. 01. 23. 19:48
VON DER LEYEN, Ursula
Berlin, 2023. november 20. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) résztvevõkkel beszélget a G20 és 13 afrikai ország állam- és kormányfõinek részvételével tartott, G20 Compact With Africa elnevezésû befektetési konferencián a berlini kancellária hivatalban 2023. november 20-án. A G20-országcsoport és az afrikai országok közötti partnerségi programot 2017. július elején indították el a G20 hamburgi csúcstalálkozóján az Európával való szorosabb gazdasági együttmûködés létrehozása céljából. Az Afrikai Unió 2023 szeptemberében csatlakozott a 19 legnagyobb gazdaság, valamint az Európai Unió alkotta G20-as országcsoporthoz. Az Afrikai Uniónak 55 tagállama van, köztük a vitatott nemzetközi státuszú Nyugat-Szahara. A szervezet ezzel mintegy 1,4 milliárd ember érdekeit képviseli. MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup Fotó: Sean Gallup
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy olyan dokumentumot küldött saját biztosai számára, amelyben leírja nekik, hogy hogyan tegyenek különbséget a napi munkájuk és az Európai Parlamentért folytatott kampánytevékenység között.

A saját játékszabályai azonban őt is kötik majd, amennyiben – és erre a bejelentésre már mindenki nagyon számít – Von der Leyen bejelenti, hogy újra indul az Európai Bizottság elnöki székéért.

A dokumentum etikai normákat határoz meg azon biztosok számára, akik indulnak az európai parlamenti választásokon, vagy azontúl, pártjuk vezetőjeként akár még az Európai Bizottság elnöki posztjáért.

A Politico úgy tudja, dokumentum olyan előírásokat tartalmaz, mint külön közösségimédia-fiók létrehozása a biztosi és a politikusi tevékenységek elkülönítésére.

A brüsszeli lap arra hívja fel azonban a figyelmet, hogy az előírások szerint a bizottsági feladatok és a kampánykörút összeegyeztetése nem jelent problémát. Problémát jelent azonban az, ha a bizottság személyzetét, utazási költségvetését vagy egyéb anyagi forrásait használják fel kampánycélokra.

Ha a szabályokkal kapcsolatban bármilyen zavar támad, az európai biztosoknak vagy munkatársaiknak tájékoztatniuk kell Von der Leyent vagy a bizottság legfőbb köztisztviselőjét, Ilze Juhansone főtitkárt

– számol be a Politico a dokumentum kereteiről, amit a biztosok testülete várhatóan szerdán fogad el.

Nem alaptalan, hogy az elnök saját stábjára kell, hogy figyeljen. Ahogy megírtuk, Nicolas Schmit lehet Ursula von der Leyen szocialista kihívója az Európai Bizottság elnöki székéért való küzdelemben. A jelenlegi uniós biztos pozícióját erősíti, hogy két prominens frakció; a német és a spanyol szocialisták, valamint a szocialista európai pártcsalád is jelezték, hogy támogatni fogják a jelöltségét.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (középen) résztvevőkkel beszélget a G20 és 13 afrikai ország állam- és kormányfőinek részvételével tartott, G20 Compact With Africa elnevezésű befektetési konferencián a berlini kancellária hivatalban 2023. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.