Ő lesz Ursula von der Leyen kihívója

Nicolas Schmit lehet Ursula von der Leyen szocialista kihívója az Európai Bizottság elnöki székéért való küzdelemben. A jelenlegi uniós biztos pozícióját erősíti, hogy két prominens frakció; a német és a spanyol szocialisták, valamint a szocialista európai pártcsalád is jelezték, hogy támogatni fogják a jelöltségét – fejtette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Von der Leyen munkássága alatt a bizottság sokszor töredezett, így nem meglepő, hogy saját biztosa lesz a kihívója, akitől Magyarország nem sok szimpátiára számíthatna.

2024. 01. 17. 5:13
FRANCE - WEEKLY MEETING EUROPEAN COMMISSION DECEMBER 12TH
France, Strasbourg, 2023-12-12. President of the European Commission Ursula von der Leyen, European Commissioner for Economy Paolo Gentiloni, European Commissioner for Jobs and Social Rights Nicolas Schmit in the weekly meeting in the European Parliament. they discussed a proposal to strengthen the Single Market by tackling legal and administrative obstacles in Europes cross-border regions, and a number of measures for the defence of democracy. Photograph by Dati Bendo. France, Strasbourg, 2023-12-12. Ursula von der Leyen, presidente de la Commission europeenne, Commissaire europeen a economie Paolo Gentiloni, Commissaire europeen a emploi et aux droits sociaux Nicolas Schmit, lors de la reunion hebdomadaire au Parlement europeen. Ils ont discute une proposition visant a renforcer le marche unique en attaquant aux obstacles juridiques et administratifs dans les regions transfrontalieres de Europe, et un certain nombre de mesures pour la defense de la democratie. Photographie de Dati Bendo. (Photo by Union Europeenne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: Hans Lucas via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nicolas Schmit lehet Ursula von der Leyen szocialista kihívója az Európai Bizottság elnöki székéért. Nem túl gyakran hallunk róla, mit ígérhet a jelenlegi elnökkel szemben?

– Amikor 2019-ben Ursula von der Leyent jelölték az Európai Bizottság (EB) új elnökének, egy, az európai politikában szinte ismeretlen politikust választottak erre a pozícióra. Ebből kifolyólag sokakat meglepett a kinevezése, mivel nem tartották esélyesnek, mégis ő lett az EB elnöke. Több név is felbukkant már lehetséges kihívójaként, de az utolsó pillanatig bármi változhat. 

Von der Leyennel szemben Nicolas Schmit neve úgy kerülhet megfontolásra, hogy 2019 óta biztosként tevékenykedik az EU-ban, tehát minden bizonnyal kiterjedt kapcsolatokkal és nagy lobbierővel rendelkezik. 

Emellett két prominens frakció; a német és a spanyol szocialisták, valamint a szocialista európai pártcsalád is jelezték, hogy támogatni fogják a jelöltségét.

Ez azonban nem elég, hiszen az uniós szerződések értelmében a választások után a 27 uniós vezetőnek egyhangúlag kell megállapodnia a bizottság csúcsjelölti posztjára jelölt személyéről, akiről ezt követően az Európai Parlamentben bizalmi szavazást tartanak.

A szocialisták csúcsjelöltjének a jelenlegi előrejelzések szerint nem lesz sok esélye. Miért állhatott bele – egyedüliként – a jelenlegi biztos ebbe a szerepbe?

– A szocialisták számára nehézséget jelent egy olyan jelöltet állítani, aki széles körben elismert és fel tudja venni a versenyt von der Leyennel. Ezen ambíciójuk elérésére csak Schmit áll rendelkezésükre. Különösen igaz ez Frans Timmermans holland politikába való visszatérése után. A másik jelentős szocialista jelölt Maros Sefcovic szlovák biztos lehetett volna, azonban amellett, hogy ismeretlennek számít Brüsszelen kívül, problémássá teszi a helyzetet az is, hogy az Európai Szocialisták Pártjában felfüggesztették a szlovák Smer pártot, miután Robert Fico lett Szlovákia miniszterelnöke.

Beszédes, hogy saját biztosa áll Ursula von der Leyennel szemben?

– Von der Leyen munkássága alatt az Európai Bizottság sokszor töredezett: 

három biztosa is lemondott az öt éve alatt, nevezetesen Margrethe Vestager, Mariya Gabriel és Frans Timmermans is.

Nem zárható ki, hogy Schmit és von der Leyen viszonya körülményes lett volna, ugyanis a biztosok sokszor nem voltak megelégedve elnökük vezetési stílusával és a központosított hozzáállásával. Többször elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy von der Leyen kizárta őket fontos döntéshozatali folyamatokból, és helyettük szűk tanácsadói körére hallgatott.

Mik a kilátások Magyarország számára a bizottsággal való kapcsolatában? Ha marad von der Leyen, akkor a jelenlegi problémák maradnak fenn, de a szocialista Schmittől sem várhatunk sok jót.

– Nicolas Schmit volt az az uniós biztos, aki világos nyíltsággal kijelentette, hogy az ok, amiért Magyarországnak nem adják oda az uniós forrásokat, az „Magyarország törvénye, amely megtiltja a homoszexualitást vagy nemváltoztatást ábrázoló tartalmakhoz való hozzáférést 18 év alatti személyek számára”. Emellett többször is bírálta Magyarországot, így a részéről nem sok szimpátiára számíthatunk, ha hazánkról van szó.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Paolo Gentiloni gazdasági biztos, Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős európai biztos az Európai Parlamentben tartott heti ülésén (Fotó: Union Europeenne/AFP/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.