Csődöt mond a baloldali törvényhozás Spanyolországban

A katalánok megvonják a támogatást Pedro Sánchez kormányfőtől, aki nélkülük a szerdai parlamenti ülésen nem fogja tudni elfogadtatni a baloldali kormánykoalíció első idei törvénycsomagját.

2024. 01. 10. 5:40
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2023. november 29. Pedro Sánchez miniszterelnök (elöl, b) a képviselõházban a 15. spanyol parlament alakuló ülésén Madridban 2023. november 29-én. A kétkamarás törvényhozás összetételérõl a július 23-i parlamenti választásokon döntöttek a szavazópolgárok. MTI/EPA/EFE/Chema Moya Fotó: Chema Moya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris beletörik a spanyol baloldal bicskája a törvényhozásba. A katalán szeparatista párt, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) közölte, hogy szerdán nem fogja támogatni a szocialista párt (PSOE) és a szélsőbaloldali Sumar idei első törvénycsomagját. 

Ez azt jelenti, hogy alig két hónappal Pedro Sánchez kormányfő beiktatása után a kormány jó eséllyel el fogja szenvedni az első parlamenti kudarcot.

A szocialista párt tavaly nyáron elvesztette az előre hozott választásokat, de mivel a jobboldali Néppárt (PP) parlamenti támogatottság híján nem tudott kormányt alakítani, Pedro Sánchez kerülhetett ismét hatalomra. Ám ehhez le kellett paktálnia az összes nacionalista katalán és baszk párttal, amelyeknek nehezen felvállalható ígéreteket tett annak érdekében, hogy tovább irányíthassa Spanyolországot. Már akkor gyanítani lehetett, hogy hiába alakult meg ismét a baloldali kormánykoalíció, a törvényhozás ingatag lábakon fog állni, hisz ha bármelyik függetlenségpárti erő kihátrál Sánchez mögül, az azt jelenti, hogy nem fogja tudni átvinni a parlamenten az új törvényeket. 

Szerdán egyebek mellett kulcsfontosságú válságellenes intézkedésekről, az igazságszolgáltatás reformjáról és a munkanélküli-segélyekre vonatkozó új előírásokról szavaznak a képviselők. A Junts azonban közölte, hogy nemmel fog voksolni, mivel nem elégedett sem az előterjesztett intézkedések egy részével, sem a szocialista párt hozzáállásával a Sánchez beiktatása érdekében aláírt paktum kapcsán. 

A „semmiért cserébe” elv nem fog működni ebben a törvényhozásban

– figyelmeztetett Josep Rius, a Junts szóvivője. Követelte a kormánytól, hogy vonja vissza a szerdai ülésen megvitatandó királyi rendeleteket, mivel azok nem foglalkoznak érdemben Katalónia alulfinanszírozottságával, a katalán kormány hatáskörének megnyirbálásával és azzal az amnesztiatörvénnyel sem, ami alapfeltétele volt annak, hogy támogassák Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatását. Rius szerint az egyetlen járható út, ha a szocialista párt tárgyalóasztalhoz ül velük és ezután bocsátják szavazásra a törvényeket. 

A kormányfő azonban egyelőre nem hátrált meg, jelenleg a jobboldali pártoknál tapogatózik és próbálja megszerezni a törvénycsomag elfogadásához szükséges támogatást. A Néppárt és Vox azonban már jelezte, hogy Sánchez nem számíthat az igen szavazatukra, mivel eleve több törvény mellé módosító javaslatokat nyújtottak be azért, mert nem értenek egyet azok jelenlegi formájával. 

Borítókép: Pedro Sánchez miniszterelnök a képviselőházban a 15. spanyol parlament alakuló ülésén Madridban 2023. november 29-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Chema Moya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.