Európai kormányok szólították fel a húszikat a támadások leállítására

Közös nyilatkozatot adott ki tizenkét ország, melyben következményekre figyelmeztették a lázadókat.

Forrás: MTI2024. 01. 03. 21:45
null
Hodeida, 2023. december 6. Jemeni férfi Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajón, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötõje közelében 2023. december 5-én. A húszik december 3-án foglalták el a Galaxy Reader kereskedelmi hajót, amely egy izraeli iparmágnáshoz köthetõ, és Törökországból Indiába tartott. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét – zömmel nyugati – hatalom következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a jemeni húszi lázadók nem hagynak fel a Vörös-tengeren közlekedő hajók elleni támadásokkal. A londoni miniszterelnöki hivatal által szerda este ismertetett közös nyilatkozat – amelyet Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Németország, Olaszország, Japán, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Bahrein, Belgium, Dánia és Hollandia kormánya írt alá – felszólítja a húszikat a vörös-tengeri támadások azonnali leállítására.

A kommüniké megfogalmazása szerint ha a húszik emberéleteket kockáztatva továbbra is fenyegetik a világgazdaságot és az akadálymentes kereskedelmi forgalmat a térség kritikus fontosságú tengeri útvonalain, akkor ennek következményeiért őket terheli majd a felelősség.

Borítókép: Jemeni férfi az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajón, amely a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötõje közelében 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.