Három évtizede nem történt ilyen brit hadihajóval + videó

Folyamatosan támadják a jemeni húszik a Vörös-tengeren állomásozó külföldi hajókat: eleinte a szállítóhajókat vették célkeresztbe, ám mióta többek közt amerikai és brit hadihajók is megjelentek a tengeren, azokat is fenyegetik. Legfrissebb híradások szerint támadási céllal indított drónt lőtt le a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója.

Forrás: MTI2024. 01. 28. 14:53
A brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója (Fotó: Wikipédia) Fotó: Brian Burnell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadási céllal indított drónt lőtt le a brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója a Vörös-tengeren. A londoni védelmi minisztérium vasárnapi ismertetése szerint a drónnal a jemeni húszi lázadók közvetlenül a brit hadihajót vették célba, a romboló azonban Sea Viper típusú rakétával megsemmisítette a pilóta nélküli repülőt. A tárca szerint a Diamond személyzetének tagjai közül senki nem sérült meg, és a hajót sem érte károsodás.

A minisztérium tűrhetetlennek, illegálisnak és teljesen elfogadhatatlannak nevezte a húszik által elkövetett támadásokat. A közlemény szerint Nagy-Britannia kötelezettsége a hajózás szabadságának védelme a Vörös-tengeren.

A térségben járőröző Diamond rombolót a húszik nem először vették célba, de a hadihajó a korábbi hasonló támadási kísérleteket is elhárította. A brit rombolót december elején vezényelték a dél-angliai Portsmouth haditengerészeti kikötőjéből a Vörös-tengerre a térségi hajózás védelmére.

Az 1991-ben megvívott első Öböl-háború óta az volt az első olyan incidens, amelyben brit hadihajó éles hadműveletben támadó repülőeszközt lőtt le.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos drón- és rakétatámadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges iszlamista szervezet ellen. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre, amelyben 1200 ember meghalt, háromezren megsebesültek. A vörös-tengeri támadásokra reagálva a brit és az amerikai légierő az elmúlt hetekben több összehangolt támadást intézett a húszik jemeni katonai létesítményei ellen.

 

Borítókép: A brit királyi haditengerészet Diamond nevű rombolója (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.