Izrael kizárását követelik az Eurovíziós Dalfesztiválról

Világszerte egyre erősebben tombol az Izrael-ellenesség.

2024. 01. 12. 13:46
null
Szanaa, 2023. december 30. Járdára festett Dávid-csillag a jemeni fõvárosban, Szanaában 2023. december 30-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló fegyveres konfliktus október 7-i kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren, nemzetközi vádak szerint iráni támogatással. A jemeni húszik a palesztinok lakta Gázai övezet elleni hadmûvelet leállítását követelik Izraeltõl. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 1400 finnországi művész írta alá azt a petícióit, amely az állítólagosan elkövetett háborús bűnökért kizárná Izraelt az Euróvíziós Dalfesztiválról – közölte a hírt a brit The Guardian.

A felhívás szövege szerint abban az esetben, ha nem zárják ki Izraelt a májusban megrendezendő versenyből, akkor a finnországi közszolgálati médiának bojkottálnia kell a versenyt, továbbá azt is követelik, hogy ebben az esetben tagadják meg a finn nevezett kiküldését a dalversenyre.

Nem egyezik értékeinkkel, hogy egy háborús bűnöket elkövető és katonai megszállást folytató ország nyilvános színteret kapjon, hogy a zene nevében csiszolhassa az imázsát

 – áll a finn művészek által aláírt petícióban, hozzátéve, hogy a többi ország a részvételével támogatja Izraelt.

A finn petíciót aláíró művészek között van Olavi Uusivirta, Paleface és Axel Ehnström, akik 2011-ben Finnországot képviselték az Eurovízión – emelte ki a lap cikkében.

A múlt hónapban az Izlandi Zeneszerzők és Szövegírók Szövetsége azt mondta tagjainak, hogy ne vegyenek részt a műsorban, hacsak nem tiltják ki Izraelt a megmérettetésből.

Az Eurovíziós Dalfesztivál egy verseny az európai és a közel-keleti közszolgálati műsorszolgáltatók számára. Ez a verseny műsorszolgáltatóknak – nem kormányoknak – szól, és az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató ötven éve vesz részt a versenyen.

– mondta az Eurovíziós Dalfesztivál szóvivője.

A szóvivő elmondta azt is, hogy az izraeli közszolgálati műsorszolgáltató minden versenyszabályzatnak megfelel, és részt vehet a versenyen.

Az Eurovíziós Dalfesztivál továbbra is politikamentes esemény, amely a zene révén egyesíti a közönséget világszerte

 – tette hozzá.

 

Borítókép: Járdára festett Dávid-csillag a jemeni fővárosban, Szanaában 2023. december 30-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.