Katar többet tudott az októberi 7-ei támadásról, mint amennyit elárult

Míg a nyilvános viták nagy része a Hamász szövetségesének, Iránnak a lehetséges részvételére összpontosított, a kérdés, hogy Katar mit tudott.

Forrás: Politico2024. 01. 11. 7:24
null
Gázai övezet, 2024. január 10. Izrael légicsapást mér a Gázai övezet középsõ részén fekvõ Buraidzs menekülttáborra 2024. január 10-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenségek ellenségei köztudottan barátok a Közel-Keleten - kivéve Katar esetében – írja a Politico. Katar valódi lojalitásának felmérése régóta társasjátéknak számít az ingatag térségben, de október 7-e után az Egyesült Államok, Európa és Izrael véget vet ennek a játéknak.

Vajon Katar, amely a Hamász legnagyobb pénzügyi támogatója, és amely a Hamász több milliárdos vezetőjének is menedéket nyújtott luxusszállodákban, valóban nem tudott semmit az Izrael elleni támadási tervekről?

Míg az október 7-ei támadás körüli nyilvános viták nagy része a Hamász szövetségesének, Iránnak a lehetséges részvételére összpontosított, a kérdés, hogy Katar mit tudott és mikor tudott, ugyanolyan sürgető volt a nyugati vezetők számára, akik megbízható partnerként kezelték az emírséget.
 

 

Katar tehetsége, hogy minden oldalra játszhasson, lehetővé tette a Perzsa-öböl menti 2,6 milliós kis királyság számára, hogy a Nyugat számára a térségben a végső menedék közvetítőjeként lépjen fel, és ezt a szerepet játssza a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátására irányuló folyamatban lévő erőfeszítésekben is.

A Politicónak nyugati hírszerzési tisztviselők, akik a téma érzékenységére való tekintettel névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, elmondták, hogy bár nincsenek kézzelfogható bizonyítékaik, vannak arra utaló jelek, hogy az emírség többet tudott az október 7-ei támadásról, mint amennyit elárult.

„Még vizsgáljuk a tényeket” – mondta a lapnak egy európai nagyhatalom egyik vezető hírszerzési tisztviselője, amikor arról kérdezték, hogy országa szerint Katarnak volt-e előzetes tudomása a támadásról. 

A lap megjegyzi, hogy Katar nem kívánt nyilatkozni.

Borítókép: Izrael légicsapást mér a Gázai övezet középső részén fekvő Buraidzs menekülttáborra 2024. január 10-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.