Kijevi főpolgármester: Ukrajna rossz irányba halad

Ukrajna rossz irányba halad, egyre autokratikusabbá válik – mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Globe and Mail kanadai kiadásának.

2024. 01. 22. 7:56
KLICSKO, Vitalij; HIDALGO, Anne
Párizs, 2023. augusztus 24. Vitalij Klicsko kijevi (b) és Anne Hidalgo párizsi polgármester nyilatkozik a sajtó képviselõinek a "Kijev kertje az ukrán népnek" nevû park átadásán a francia fõváros nyolcadik kerületében 2023. augusztus 24-én. A parkot Párizs az ukrán függetlenség napja alkalmából nyitotta meg. Ukrajna 32 éve, 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/EPA/Teresa Suárez Fotó: Teresa Suárez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi polgármester szerint Ukrajna rossz irányba halad, és egyre autokratikusabbá válik. Vitalij Klicsko erről a Globe and Mail kanadai kiadásának beszélt. Mint mondta:

a „mozgalmat”, amit most láthatunk Ukrajnában, nem tudja demokráciának nevezni. „Tekintélyelvűség szaga van.”

Klicsko szerint nem lehet kritizálni az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt sem. 

Szerinte emögött néhány ember vágya áll, akiket nem akart megnevezni, és akik azt akarják, hogy mindent központosítsanak. 

A polgármestereket és a települések vezetőit a polgárok választják, de őket felülről kinevezett emberekkel váltják fel

– fogalmazott.

Vitalij Klicsko megjegyezte, hogy aggodalmait megosztotta Kijev nyugati nagyköveteivel is, akik közül néhányan egyetértettek vele. 

Korábban a kijevi polgármester már többször bírálta Zelenszkijt, emlékeztet a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A 20 Minuten svájci portálnak adott interjúban Klicsko azt mondta, hogy nem lepte meg Zelenszkij csökkenő népszerűsége, és úgy véli, hogy az elnök a hibáiért fizet. Azzal is vádolta, hogy tekintélyelvűségbe csúszott át. Klicsko véleménye szerint Zelenszkij tetteinek eredményeként Ukrajnában szinte már nincsenek független hatalmi intézmények, és az ország a tekintélyelvűség felé halad, ahol minden egy ember hangulatától függ.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kijevi polgármester a Der Spiegel német lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: Ukrajna a zsarnokság felé halad.

Egy bizonyos ponton olyanná válunk, mint Oroszország, ahol minden egy ember döntésétől függ

– magyarázta akkor. Az egykori nehézsúlyú ökölvívó szerint a háború első hónapjaiban Ukrajnában kaotikus állapotok uralkodtak, az ukrán polgármestereknek pedig kulcsfontosságú vezető szerepe volt a lakosság védelmében és a hadsereg támogatásában – írta a Kijev Independent az interjúra hivatkozva. Klicsko szerint éppen ezért az ukrán legfelsőbb vezetés a polgármesterekben a hatalom központosításának akadályát látja.

 

Borítókép: Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyilatkozik a sajtó képviselőinek (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.