Kim Dzsong Un a legnagyobb ellenségének nevezte Dél-Koreát

A nyugati országok aggódnak, amiért Oroszország észak-koreai fegyvereket vet be a háborúban.

2024. 01. 10. 10:43
PUTYIN, Vlagyimir; KIM Dzsong Un
Vosztocsnij, 2023. szeptember 13. Kim Dzsong Un elsõszámú észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt fõtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság elsõ elnöke kiszáll autójából, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzék a szibériai Vosztocsnij ûrrepülõtéren 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel Fotó: Mihail Metzel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyvergyárakat látogatott meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán. Kim felszólította országát, hogy fokozza katonai képességeit az önvédelem és a nukleáris háborús elrettentés érdekében. A vezető a két Korea közötti romló kapcsolatokat egy új változás fázisaként és elkerülhetetlen valóságként jellemezte.

Az észak-koreai vezető szerint eljött az idő, hogy Dél-Koreát az országa legellenségesebb államaként határozzák meg.

A múlt hónapban egy év végi összejövetelen Kim kijelentette, hogy a békés újraegyesítés lehetetlen, hozzátéve, hogy a kormány döntő politikai változást hajt végre a dél-koreai kapcsolatokban. Mindeközben az Egyesült Államok és szövetségesei élesen bírálták Észak-Koreát, amiért fegyvereket szállít Oroszországnak. Mialatt Kim Dzsong Un fegyvergyárakat látogatott, közel ötven ország ítélte el Oroszországot, amiért észak-koreai rakétákat szereztek be és vetettek be az ukrán háborúban.

Az Oroszország által alkalmazott észak-koreai rakéták használata Ukrajnában értékes előnyt nyújt

– jelentette ki Kim.

Az Egyesült Államok és szövetségesei szerdán tárgyalni szeretnének az Oroszország által alkalmazott rakétákról az ENSZ Biztonsági Tanácsában – mondta el a tájékoztatón Kim. Félnek, így hamar győzedelmeskedni fognak az oroszok, tette hozzá. A Phenjant bírálók sorához Szöul is csatlakozott: Dél-Korea azzal vádolta északi szomszédját, hogy szítja a konfliktust és a fegyverfelhalmozást, emellett pedig felszólította a dél-koreai katonai erőket az ország védelme és a nukleáris háborús megerősítése érdekében. 

Semmiképpen sem hoznánk egyoldalúan nagy eseményt a Koreai-félszigeten túlerővel, de nem áll szándékunkban elkerülni a háborút sem

 – mondta Kim a KCNA-nak végezetül.

 

Borítókép: Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.