Németországban végső búcsút vettek Wolfgang Schäuble korábbi CDU-elnöktől

A délnyugat-németországi Offenburg protestáns templomában vettek végső búcsút pénteken Wolfgang Schäuble német politikustól, aki évtizedeken át volt meghatározó egyénisége a német politikai életnek. Schäuble december 26-án, hosszú súlyos betegség következtében, 81 éves korában hunyt el.

Forrás: MTI2024. 01. 05. 20:19
SCHÄUBLE, Wolfgang
Luxembourg, 2023. december 27. 2017. június 16-án az EU-tagországok pénzügyminisztereinek luxembourgi találkozóján készített kép Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterrõl. Schäuble, aki 2017-tõl 2021-ig a Bundestag elnöke, korábban Németország belügyminisztere, majd pénzügyminisztere volt, 2023. december 26-án, 81 éves korában elhunyt. MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert Fotó: Geert Vanden Wijngaert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi bel- és pénzügyminiszter búcsúztatására rendezett gyászistentiszteletet celebráló badeni püspök, Heike Springhart azt emelte ki, hogy: 

Schäuble egy olyan önálló gondolkodó volt, aki önmagán túlmutató erővel és távolba látó képességgel harcolt az utolsó pillanatig kitartóan a demokráciáért,  formálva a német politikát.

Christine Strobl, a politikus lánya búcsúbeszédében többek között azt emelte ki édesapjáról, hogy az 

megmutatta, hogyan lehet erős akaraterővel felállni a kudarcokból és megbékélni az adottságokkal, illetve méltósággal távozni az élők sorából.

A több száz gyászoló között a német politikai elit számos kiemelkedő személyisége, így Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője, Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke és Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter is jelen volt.

Friedrich Merz a megemlékezésében olyan politikusként jellemezte Schäublét, 

akinek tevékenysége mély nyomot hagyott a német politikai életben.

Az istentiszteleten nem volt jelen Angela Merkel korábbi szövetségi kancellár, aki szóvivőjén keresztül azt közölte, hogy csak a január 22-én megtartandó állami búcsúztatáson rója le kegyeletét és megkülönböztetett tiszteletét Wolfgang Schäuble előtt.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ugyancsak távol maradt a temetéstől, mivel pénteken az Európai Bizottság korábbi elnökének, Jacques Delors-nak a temetésén vett részt; de szintén bejelentette részvételét az állami búcsúztatáson, amelyet a német szövetségi parlament alsóházában, a Bundestagban tartanak majd.

Wolfgang Schäuble mindenki másnál hosszabb ideig, 51 éven át volt a Bundestag tagja, majd 2017–2021-ig elnöke. 1984-ben töltött be első ízben miniszteri posztot, és jelentős szerepet játszott a német újraegyesítésben, majd az 1990-es évek végén a CDU elnöke volt. Angela Merkel kormányában 2009-től dolgozott pénzügyminiszterként, és nemcsak a német belpolitikában, hanem az európai színtéren is a szigorú költségvetési politikájáról volt ismert. 1990-ben sikeresen élte túl egy pszichiátriai problémákkal küzdő merénylő gyilkossági kísérletét, de kerekesszékbe kényszerült.

A gyászistentisztelet után a német szövetségi hadsereg, a Bundeswehr katonái vették vállukra a nemzeti zászlóval fedett koporsót; majd a gyászoló tömeg – további katonai tiszteletadás mellett – a városi temetőbe kísérte utolsó útjára a német politikust.
Borítókép: A néhai Wolfgang Schäuble korábbi német pénzügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.