Pedro Sánchez megbuktatásával fenyegetnek a katalánok + videó

A spanyolok szocialista miniszterelnöke nem tartja be a katalánoknak tett újabb alkotmányellenes ígéretét, ezért a függetlenségpártiak azzal fenyegetőznek, hogy ellehetetlenítik a törvényhozást.

2024. 01. 16. 16:35
SÁNCHEZ, Pedro
Barcelona, 2023. december 21. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (b) és Pere Aragones katalán regionális elnök találkozója Barcelonában 2023. december 21-én. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista kormány megbuktatásával fenyegetőznek a katalánok. A Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) főtitkára, Jordi Turull közölte, hogy ha Pedro Sánchez kormányfő nem járul hozzá a katalán függetlenségi népszavazáshoz, akkor megszakítják vele az együttműködést.

Ha az állam megtagadja ezt tőlünk, akkor itt a vége, fuss el véle

– fogalmazott Turull, arra célozva, hogy az ő segítségük nélkül a baloldali kormánykoalíció egyetlen törvény elfogadására sem lesz képes, mivel nincs meg az ehhez szükséges parlamenti többsége.

Madrid és Barcelona között azután alakult ki az újabb konfliktus, hogy a kormány az év első törvénycsomagjának elfogadása érdekében megígérte Katalóniának a migrációval kapcsolatos hatáskörök átruházását, de hétfőn kihátrált az egyezségből. A kormányfő maga közölte, hogy annak csak bizonyos pontjait fogják teljesíteni, mivel a spanyol alkotmány értelmében a migrációs kérdésekről kizárólag az állam dönthet.

A spanyol alkotmány 149. cikkelye egyértelműen kimondja, hogy minden, ami a határellenőrzéssel és az illegális migrációs politikával kapcsolatos, az az állam általános közigazgatásában található és nem ruházható át az autonóm közösségekre

– hangsúlyozta Pedro Sánchez. 

A katalánok azonban állítják, hogy múlt héten a soron következő uniós pénzek lehívása szempontjából is kulcsfontosságú törvénycsomag elfogadása előtt a jogkörök teljes körű átruházásáról állapodtak meg a kormánnyal. Jordi Turull kiemelte, hogy azzal a feltétellel tartózkodtak a szavazáson és segítették át ezzel a törvényeket a kongresszuson, hogy a jövőben ellenőrizhetik saját határaikat és a többi spanyol régióval szemben akár nemet is mondhatnak majd az illegális bevándorlók befogadására.

Nagy jelentőségű politikai döntésről volt szó, melynek értelmében a katalán kormány elláthatja a katalóniai bevándorlás átfogó kezelését

– hangoztatta sértődötten Turull, majd hozzátette, hogy ha a spanyol kormány folyamatosan kihátrál a velük megkötött egyezségekből, valamint nem engedélyezi Katalóniának a függetlenségéhez szükséges népszavazás mielőbbi megtartását, úgy támogatásuk megvonásával megbuktatják a baloldali kormánykoalíciót.

Pedro Sánchez tavaly novemberben csak úgy tudta megtartani hatalmát, hogy szélsőséges, többségében alkotmányellenes megállapodásokat kötött a baszk és a katalán szeparatistákkal, így a jelenlegi ciklusban csak úgy tud törvényeket hozni, ha teljesíti a függetlenségpártiak radikális követeléseit.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (b) és Pere Aragones katalán regionális elnök találkozója Barcelonában (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.