Veszélyben a spanyol jogállamiság, zöld utat kapott az amnesztiatörvény

A spanyol baloldal és nacionalista szövetségesei kedden megszavazták a katalánoknak ígért alkotmányellenes és jogállamiságot sértő amnesztiatörvény parlamenti feldolgozását, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy Pedro Sánchez tovább kormányozhassa az országot

2023. 12. 13. 19:52
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2023. november 29. Pedro Sánchez miniszterelnök (elöl, b) a képviselõházban a 15. spanyol parlament alakuló ülésén Madridban 2023. november 29-én. A kétkamarás törvényhozás összetételérõl a július 23-i parlamenti választásokon döntöttek a szavazópolgárok. MTI/EPA/EFE/Chema Moya Fotó: Chema Moya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a spanyol kongresszus a katalán szeparatistáknak ígért amnesztiatörvény feldolgozását. A szocialisták (PSOE) és szélsőbaloldali, valamint nacionalista szövetségeseik – Pedro Sánchez miniszterelnök távolléte mellett – 178 igen szavazattal fogadták el kedden a törvényjavaslat megvitatásáról szóló kezdeményezést, ami így folytathatja útját a részletes parlamenti vita, majd a végső elfogadás felé. A jobboldali Néppárt (PP) és Vox nemmel szavazott a kezdeményezésre.

Az alkotmányosság és a jogállamiság szempontjából is vitatható amnesztiatörvényt a szocialista párt ígérte meg a katalánoknak azért cserébe, hogy segítettek miniszterelnökként beiktatni Pedro Sánchezt. Nélkülük a spanyol kormányfő képtelen lett volna kormányt alakítani, mivel pártja elvesztette a júliusi előre hozott választásokat a Néppárttal szemben és csak 121 mandátumot birtokol a 350 fős kongresszusban.

Ha a kegyelmi intézkedést sikerül átvinni a parlamenten, úgy 2012-ig visszamenőleg az összes illegális katalán függetlenségi mozgalomban résztvevő politikus megússza a felelősségre vonást, köztük az a Carles Puigdemont is, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, majd Belgiumba menekült és azóta is ott bujkál, miközben letartóztatási parancs van érvényben vele szemben.

Az amnesztia nemcsak a szakembereket, hanem a spanyol társadalmat is megosztja. Az emberek hatvan százaléka úgy gondolja, hogy elfogadásával jogi egyenlőtlenség alakul ki az állampolgárok között. A törvénnyel kapcsolatban rengeteg panasz érkezett az Európai Unióhoz is, mivel sérti a jogállamiságot azáltal, hogy figyelmen kívül hagyja a bíróságok munkáját. Brüsszel hétfőn küldött el egy részletes felvilágosítást kérő dokumentumot a spanyol kormány illetékeseinek, amelynek segítségével a törvény részleteit akarja megismerni.

A szocialista Patxi López a keddi parlamenti vitán megpróbálta eloszlatni a spanyol közvéleményt hetek óta nyomasztó kétségeket és közölte, hogy az amnesztia nélkül nem lehet megoldani a Madrid és Barcelona közötti konfliktust. Az alkotmányossági és jogállamisági aggályok kapcsán pedig közölte, hogy bár az amnesztiatörvény valóban kivételes, véleménye szerint nem ütközik Spanyolország alaptörvényével.

Hozzátette azt is, hogy elfogadása nem jár együtt a teljes megbocsátással a spanyol kormány részéről, utalva ezzel Pedro Sánchez kormányfő korábbi nyilatkozatára, miszerint az amnesztiatörvénnyel

csak a mérőórát tekerik vissza nullára, nem pedig az emlékezetet.

A júliusi választásokon győztes Néppárt elnöke, Alberto Núnez Feijóo közölte, hogy az amnesztiatörvény nem alkotmányos és nem is igazságos, hanem csak azért születik meg, mert Pedro Sánchez mindenáron meg akarta tartani a hatalmat és ezzel tudta megvásárolni a katalán szeparatista pártok szavazatait. Feijóo úgy fogalmazott: a keddi kongresszusi ülés a legszomorúbb és legdekadensebb délután az 1981-es puccskísérlet óta, amikor Antonio Tejero csendőr alezredes megpróbálta erőszakkal átvenni a hatalmat azza, hogy háromszor a kongresszus mennyezetére lőtt és túszul ejtette a képviselőket.

A néppárti vezető hozzátette, hogy minden lehetséges jogi eszközzel megpróbálják megakadályozni, hogy az amnesztiatörvény végleges jóváhagyást kapjon, valamint az ő elnökségükkel és többségükkel működő felsőház vissza fogja utasítani a törvényt, hogy késleltesse annak elfogadását.

A Vox vezetője, Santiago Abascal felszólalásában a Néppárt elnökének tett folyamatos szemrehányást, amiért nem hajlandó a nemzetközi szintű összefogásra és arra, hogy közös erővel lépjenek fel a Sánchez által elkövetett puccs ellen. Abascal szerint Feijóo látszat ellenzéket működtet és előbb paktál le a szocialistákkal, mint vele, egyetlen valódi szövetségesével. Abascal kritizálta azt is, hogy Feijóo nyilvánosan határolódott el az általa adott interjútól, amiben úgy fogalmazott, hogy Sáncheznek nincsenek elvei és erkölcsi korlátai, hanem bármire képes a hatalomért, aminek az lesz a következménye, hogy a spanyol nép végül fel fogja lógatni.

Az Abascal-interjút a szocialista párt időközben gyűlöletkeltésnek minősítette, és panaszt nyújtott be az ügyészségen a Vox ellen egyrészt a kormányfőt sértő megjegyzés, másrészt a párt által a szocialisták madridi székháza elé szervezett folyamatos amnesztiaellenes tüntetések miatt.

Borítókép: Pedro Sánchez miniszterelnök (elöl, b) a képviselőházban a 15. spanyol parlament alakuló ülésén Madridban 2023. november 29-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Chema Moya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.