Valami bűzlik Nyugaton – futótűzként terjed a gazdatüntetés az uniós államokban + videó

Gazdák vonultak utcára Belgiumban tisztességes jövedelmet követelve és bírálva a közös európai uniós agrárpolitikát. A Fiatal Gazdák Szövetségének főtitkára szerint az akció időtartama a politikai döntésektől függ.

2024. 01. 29. 13:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga megmozdulás résztvevői traktorjaikkal Brüsszelben és az ország több fontos csomópontján okoznak közlekedési fennakadásokat – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap az internetes oldalán hétfőn, több helyszínről tudósítva.

Az MTI szerint Guillaume Van Binst, a Fiatal Gazdák Szövetségének (FJA) főtitkára a lapnak azt mondta, hogy az akció időtartama a politikai döntésektől függ. 

A gazdálkodók mindaddig folytatják a megmozdulást, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő az aggodalmak kezelésére – tette hozzá a főtitkár.

A beszámoló szerint a belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet.

A forgalomlassítással járó megmozdulás Belgiumban már péntek este elkezdődött a kisebb vidéki városok közelében. Vasárnap este a vallóniai Mons közelében a résztvevők már autógumikat égettek, traktorjaikkal pedig akadályozták a Brüsszelt Párizzsal összekötő autópálya forgalmát.

A drónnal készített felvételen belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Daussoulx közelében lévő autópályán. Fotó: MTI/EPA/Frederic Sierakowski

Hétfő reggel óta a mezőgazdasági termelők megmozdulása jelentős zavarokat okoz főként az ország déli részének útjain, különösen a vallon főváros, Namur közelében fekvő Daussoulx csomópontjánál és a brüsszeli autópályák bejáratánál. A Daussoulx autópálya-csomópont forgalmát bejelentésük szerint legalább este kilenc óráig blokkolják.

A helyszínen jelenleg négyszáz traktor akadályozza a forgalmat. A beszámoló szerint a traktoros menet a délelőtt órákban megérkezett Brüsszelbe is. Mivel nehéz a haladás a Franciaoroszág és Luxemburg felé vezető autópályákon, a rendőrség a kisebb utak használatát ajánlja – tájékoztattak.

 

Borítókép: A drónnal készített felvételen belga gazdák akadályozzák traktorjaikkal a forgalmat a Daussoulx közelében lévő autópályán 2024. január 28-án. A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak (Fotó: MTI/EPA/Frederic Sierakowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.