Lujza 2024. március 2.
logo

A tanárok szakszervezete a biztonsági erőket hívná segítségül Bécsben

Magyar Nemzet
2024.02.12. 11:10 2024.02.12. 11:24
A tanárok szakszervezete a biztonsági erőket hívná segítségül Bécsben

A bécsi iskolákban elharapódzott erőszakos cselekmények után a pedagógus szakszervezet vezetője felszólította a főváros polgármesterét, hogy vezessen be felvételi ellenőrzéseket és az iskolákba saját biztonsági személyzetet.

Csak tavaly megnégyszereződött, 528-ra emelkedett a bécsi iskolákban a feljelentések száma. Ezek közül 89 ráadásul az általános iskolákból érkezett. A tanítás sok tanár számára mindennapos küzdelemmé vált, írja az osztrák Exxpress.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi vezetője, Karl Mahrer már régen megkongatta a vészharangot:

„Az erőszak a bécsi iskolákban minden eddiginél szembetűnőbb” – mondta a volt rendőr tábornok.

Mahrer átfogó megelőzést sürgetett minden iskolában, a rendőrséggel együttműködve. Az egyes iskolákban megvalósuló egyedi projektek semmilyen hatást nem értek el. Ellenkezőleg, az erőszak még tovább fokozódott. Az iskolákban eddig állítólag tett intézkedésekről „ott nem tudtak”.

Thomas Krebs szakszervezeti képviselő szerint is erőszakhullám árasztja el az iskolákat, és ismét számon kérte Michael Ludwig (SPÖ) polgármestert és Christoph Wiederkehr oktatási tanácsost, mondván a „helyzet bizonytalan, masszív támogatásra van szükségünk”.

Az eddigi intézkedések, mint például a képzési szemináriumok és az egyes iskolák helyszínein megvalósuló projektek, túl kevésnek bizonyultak. Az iskolák nincsenek tisztában a meglévő támogatással, ehelyett olyan intézkedésekre van szükség, amelyek eszkaláció esetén azonnali védelmet nyújtanak. Krebs ezért „biztonsági támogató személyzetet” szorgalmaz. Emellett biztonsági személyzetre van szükség az iskolák helyszíneinek folyamatos megfigyeléséhez és az erőszak által érintett tanárok és diákok képzéséhez.

Thomas Krebs szerint az erőszakos tanulókat a felfüggesztésen túl intézményben kellene felügyelni, amíg újra képesek nem lesznek a rendes tanórákon részt venni. Az iskoláknak ellenőrzött bejárati területekre is szükségük lenne. A tanárok számára ingyenes pszichológiai tanácsadást kellene biztosítani.

A tavalyi tanévben egy harmadik osztályos diák garázdálkodott és megfenyegetett egy tanárt. A tanárok közbeléptek és kihívták a rendőrséget. A diák rátámadt egy rendőrre, és csak kényszerintézkedésekkel tudták elfogni és elvinni. Az osztrák sajtó szerint az órákon gyakran hallani, hogy „ez haram” – a kifejezés az iszlámban azt jelenti, tilos.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.