Az amerikaiak nem értesítették az iraki kormányt az Irakban végrehajtott katonai válaszcsapást megelőzően

Az Egyesült Államok nem tájékoztatta előzetesen az iraki kormányt az iraki területen pénteken végrehajtott válaszcsapásokról − közölte az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője hétfőn.

Forrás: MTI2024. 02. 06. 6:00
null
Haszaka, 2022. szeptember 7. Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erõk (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én. A manõver célja az SDF felkészültségének növelése és az Iszlám Állam sejtjei által a térségben indított esetleges támadások visszaverésére. MTI/EPA/Ahmed Mardnli Fotó: Ahmed Mardnli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vedant Patel a légicsapások részleteire vonatkozó kérdésre válaszul úgy fogalmazott, hogy „nem volt előzetes tájékoztatás”. Hozzátette, közvetlenül azt követően értesítették az irakiakat, hogy a katonai akció megtörtént. A szóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy „Irak, mint minden ország a térségben, megértette, hogy válasz következik a katonáink halálát követően”.

 

Részletek említése nélkül megerősítette az elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan hétvégi nyilatkozatát, miszerint további intézkedések is lesznek, és a légicsapás mindössze a kezdet volt.

Pat Ryder, a védelmi minisztérium szóvivője hétfőn nem válaszolt az iraki kormány tájékoztatására vonatkozó kérdésre, és csak annyit mondott, hogy Irak „értékes partner”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken a légicsapásokat követően ugyanakkor még arról számolt be, hogy az Egyesült Államok „értesítette az iraki kormányt a légicsapásokat megelőzően”.

Az amerikai hadsereg pénteken Irakban és Szíriában összesen 85 célpont ellen hajtott végre megtorló légicsapásokat − amerikai meghatározás szerint Irán támogatását élvező − iszlamista fegyveres csoportok létesítményei ellen azt követően, hogy január 27-én három amerikai katona meghalt és több mint negyven megsebesült, amikor Jordániában az amerikai erők előretolt támaszpontját dróntámadás érte egy iraki milícia részéről.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap újságírói kérdésre igennel válaszolt arra, hogy a légicsapások hatékonyak-e abban, hogy elrettentsék a további akcióktól az iráni Forradalmi Gárda − külföldi különleges műveletekkel megbízott − Kudsz elitalakulatát és a vele kapcsolatban álló fegyveres csoportokat.

Különböző fegyveresek ugyanakkor szombaton, vasárnap és hétfőn is hajtottak végre támadásokat Szíria területén olyan katonai létesítmények ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak. Az egyik fegyveres incidensben, egy dróntámadásban vasárnap este legkevesebb hat kurd katona vesztette életét Szíriában egy katonai kiképző központban. Hétfőn szintén Szíriában rakétát lőttek ki egy katonai támogató létesítményre, ahol amerikai katonák tartózkodtak, de a támadásban senki nem sebesült meg, és károk sem keletkeztek.

Borítókép: Amerikai katonák a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseivel rendezett közös hadgyakorlaton az északkeleti Haszaka tartományban a Szíria, Irak és Törökország közötti hármas határ közelében 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Mardnli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.