Az ország, amelynek senki sem adhat parancsot + videó

Szerbia senkit nem lep meg katonai lépésekkel. Ezt ígérte Alekszandar Vucsics köztársasági elnök, aki a német védelmi miniszterrel találkozott Belgrádban. Az államfő a szuverenitás fontosságát hangsúlyozta.

2024. 02. 08. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia maga hozza meg a döntéseit

Senki nem adhat parancsot a szerb köztársasági elnöknek – sem Washingtonból, sem Moszkvából, sem Berlinből. Erről osztott meg egy videóbejegyzést a közösségi oldalán Alekszandar Vucsics.

A szerb elnök az Instagramon olvasható szövegében úgy fogalmazott: büszke arra, hogy egy szabad és független országot képvisel, és arra, hogy Szerbia mindig maga hozza meg a döntéseit.

Nekem senki nem adhat parancsot, senki, se Washingtonból, se Moszkvából, se Berlinből, se máshonnan. Szerbia saját döntéseket hoz, senkinek sem áll a befolyása alatt, büszke vagyok erre a politikára, így lesz ez a jövőben is

 – zárta bejegyzését Vucsics.

Szerb–német egyeztetés

A szerb államfő szerdán hivatalában fogadta Boris Pistorius német védelmi minisztert. A találkozó utáni sajtótájékoztatón az elnök kijelentette, hogy a beszélgetés nyílt és őszinte volt, és ezzel elégedett.

Vucsics kiemelte, Szerbia számára kulcsfontosságú az EU-csatlakozás, s szavát adta, hogy Szerbia senkit nem lep meg katonai lépésekkel, és az ő szava többet jelent sok aláírásnál.

Sajtótájékoztatót tart a szerb elnök és a német védelmi miniszter Belgrádban (Fotó: Szerbia elnöke, Dimitrije Goll)

A Boszniai Szerb Köztársasággal és Bosznia-Hercegovinával kapcsolatban megismételtem, amit mindannyian tudnak, vagyis azt, hogy tiszteletben tartjuk Bosznia-Hercegovina területi integritását, és azt soha nem kérdőjeleztem meg. Ahogy a Bosznián belüli Szerb Köztársaság integritását sem kérdőjeleztem meg

 – mondta.

A megbeszélésen szó esett arról is, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. A köztársasági elnök Pistoriusnak hangsúlyozta:

Az Oroszországhoz fűződő viszony kapcsán kifejtettem Szerbia sajátos helyzetét, az ENSZ Alapokmányát, a Koszovóval való kapcsolatát, ennek megfelelően azt mondtam, hogy minden igaz, amit Pistorius mondott Ukrajna területi egységéről. Szerbiában mi tudjuk a legjobban, hogy mit jelent az, ha valakinek veszélyeztetik a területi integritását

 – nyilatkozta Alekszandar Vucsics Koszovóra utalva.

Pistorius: Szerbiának felelőssége van a Balkánon

Boris Pistorius német védelmi miniszter elmondta, hogy a beszélgetés rövid, nyílt és őszinte volt, és arra a következtetésre jutottak, hogy Szerbia a Nyugat-Balkán legnagyobb gazdasága és Németország partnere. Boris Pistorius hangsúlyozta, hogy az a tény, hogy Szerbia a legnagyobb gazdaság, egyben a legnagyobb felelősséggel is jár. Szerinte nagy fejlődési lehetőség rejlik a térség integrációján keresztül, ami az uniós tagság szempontjából is fontos.

Ezért fontos a stabilitás és a szomszédi kapcsolatok

 – mondta a német miniszter.

Borítókép: A szerb elnök és a német védelmi miniszter Belgrádban tárgyalt (Fotó: Dimitrije Goll)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.