Besegített a szél a repülőgépeknek – brutális sebességet értek el + videó

Rekordközeli szelet mértek az Egyesült Államok keleti partvidékén. A több mint négyszáz kilométeres sebességgel fújó szél kissé besegített a kelet felé tartó repülőgépeknek.

2024. 02. 21. 7:03
null
Budapest, 2017. augusztus 3. A Eurowings légitársaság D-AEWQ lajstromszámú, Airbus A320-214 típusú utasszállító repülõgépe végez leszállást a Liszt Ferenc Repülõtér 2-es kifutópályáján. MTVA/Bizományosi: Máté Attila *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Máté Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon erős, 426 kilométeres szelet mértek az Egyesült Államok keleti partvidékén, ami némiképp besegített a keleti irányba tartó repülőgépeknek – számol be róla a CBS News amerikai hírtelevízió. Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint ez volt a valaha mért második legnagyobb szélsebesség.

A British Airways, a brit nemzeti légitársaság egyik utasszállító repülőgépe emelkedik fel a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről. Fotó: Faludi Imre

A viharos erősségű szélben a rendes körülmények között nyolcszáz és ezer km/h közötti sebességgel haladó utasszállító gépek közül több is 1300 km/h körüli sebességről számolt be. Így előbb érkezett meg úticéljához például a Virgin Atlantic egyik Washingtonból Londonba közlekedő járata.

 

Gondot is okozhat az erős szél a repülőgépeknek

Míg a keletre tartó gépek pilótái örülhettek a rekordközeli szélnek, a jelenségnek vannak hátulütői is – mutat rá Shem Malmquist, a Florida Tech University repüléstudományi professzora, aki maga is egy Boeing 777-es kapitánya. Nyugati irányba tartva ugyanis a repülőgépek turbulenciával és lassabb menetidővel számolhatnak.

Nem csak a szél okozhat azonban gondot a repülőgépeknek. A United légitársaság egy San Franciscóból Bostonba tartó járatának például kényszerleszállást kellett végrehajtania Denverben, mert egyszerűen 

szétesett a gép egyik szárnya 

– számolt be róla a Boston 25 News amerikai helyi hírtelevízió.

 

Borítókép: Utasszállító repülőgép (Fotó: Máté Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.