Egyedülálló repülő landolt az amuri Vosztocsnij repülőtéren + videó

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség első teherszállító repülőgépe, egy Il–76 MDK űrrakománnyal leszállt a Vosztocsnij kozmodrom épülő repülőtér-komplexumának leszállóhelyén – közölték. A gépet azonban leginkább másra használják majd.

Forrás: Komszomolszkaja Pravda-Blagovescsenszk2024. 02. 15. 19:28
null
This handout picture released by the Gagarin Cosmonauts' Training Centre on October 17, 2023 shows Marina Vasilevskaya flying during a parabolic flight aboard a zero-gravity simulator, a Russian IL-76 MDK aircraft used for cosmonauts' training flights in weightlessness, in Star City outside Moscow. Belavia flight attendant and spaceflight participant Marina Vasilevskaya of Belarus, along with NASA astronaut Tracy Dyson and Roscosmos cosmonaut Oleg Novitskiy, will blast off to the International Space Station (ISS) aboard the Soyuz MS-25 spacecraft in March 2024 and will spend approximately 12 days aboard the orbital complex. (Photo by Pavel Shvets / GAGARIN COSMONAUT TRAINING CENTER / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GAGARIN COSMONAUTS' TRAINING CENTRE / Pavel Shvets" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február 14-én este leszállt az első teherszállító repülőgép a Vosztocsnij kozmodrom repülőterén. Ez volt az egyike annak a három egyedi Il–76 MDK-nak, amelyet kifejezetten az űrhajósok kiképzésére hoztak létre a súlytalanság állapotában való munkavégzésre – írja a Komszomolszkaja Pravda-Blagovescsenszk az Orosz Szövetségi Űrügynökségre (Roszkomosz) hivatkozva.

 

A repülőgép speciális felszereléssel ellátott konténereket szállított Vosztocsnijba. Ezeket kirakodták és a kozmodrom műszaki komplexumába szállították.

A kirakodás után a Gagarin Kozmonautakiképző Központ legénysége bemutatta az egyedülálló repülőgépet az űrrepülőtér szakembereinek. Az új repülőgép fő feladata nem a teherszállítás, hanem az űrhajósok űrrepülésekre való kiképzése lesz. Az Il–76 MDK-t úgy tervezték, hogy rövid távú súlytalanságot hozzon létre a földi gravitációs körülmények között.

Ehhez a repülőgép hat kilométeres magasságba emelkedik, és vízszintesen repül. Ezután 45 fokos szögben gyors emelkedésbe kezd, amelynek során a személyzetet és az utasokat 2 G-s erőtúlterhelés éri. Kilenc kilométeres magasságban a pilóta szinte teljesen megszünteti a hajtóművek tolóerejét, és a repülőgép tehetetlenségi erővel repül tovább. Ha a tehetetlenségi erőt a Föld gravitációs erejéhez viszonyítjuk, a repülőgép belsejében a gravitációs erő nulla lesz, a benne lévő emberek és tárgyak súlya nullára csökken, és súlytalanságban lesznek.

IL-76MDK
Egy Il–76MDK repülőgép (Fotó: Roszkoszmosz)

A csúcspont elérése után a repülőgép minimális tolóerővel ugyanazon a pályán ereszkedik le, amelyen felemelkedett. A súlytalan állapot 22-28 másodpercig tarthat. Ezt követően a személyzet maximalizálja a hajtóművek tolóerejét, és hatezer méteres magasságban vízszintes repülésbe hozza a gépet. Ezután a ciklus megismételhető – egy repülés során akár 10-15 alkalommal is.

A repülőgépnek megerősített hajóteste van, hogy ellenálljon a megnövekedett terhelésnek, a jármű belsejét pedig puha anyagokkal bélelték ki a benne tartózkodók biztonsága érdekében. Emellett szekrényeket is elhelyeztek benne az apró tárgyak számára, hogy azok ne repüljenek szét a súlytalanság alatt, valamint kapaszkodókkal. Ezenkívül az Il–76 MDK-t egy módosított üzemanyag- és olajellátó rendszerrel is felszerelték.

A repülőgépet egyébként nem csak űrhajósok kiképzésére alkalmazzák. Használhatják a turisták is, akik szeretnék megtapasztalni a súlytalanság érzését. Ez az élmény azonban meglehetősen drága lesz – személyenként 420 ezer rubel azaz mintegy 1,7 millió forint.

Borítókép: A Gagarin Kozmonautakiképző Központ által 2023. október 17-én közzétett képen Marina Vasziljevszkaja parabolarepülés közben repül egy súlytalansági szimulátor, egy orosz Il–76 MDK repülőgép fedélzetén (Fotó: Pavel Shvets/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.