Bevonulnak az elégedetlen olasz gazdák Róma központjába

Három helyszínen lesz gazdatüntetés az olasz fővárosban.

2024. 02. 15. 15:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giorgia Meloni vezette kormány ígéretei ellenére is elégedetlenek az olasz gazdák. Az olasz kormányfő hétfőn tárgyalóasztalhoz ült a termelőkkel és jelentős adócsökkentéseket jelentett be. 

A mezőgazdasági dolgozók azonban továbbra is elégedetlenek, annak ellenére, hogy a kormány biztosította őket, hogy a vártnál is komolyabb forrásokkal támogatja a szektort. 

A kabinet személyi jövedelemadó-mentességet biztosítana a tízezer euró bruttó bér alatti jövedelmek, valamint ötvenszázalékos csökkentést a 15 ezer euró alatti jövedelmek esetében.

A demonstráló gazdák egy része kielégítőnek tartotta a támogatásokat, a nagy többség azonban bejelentette, folytatja a harcot Brüsszel és a kormány ellen. A csütörtöki napra több helyszínen is gazdatüntetést jelentettek be Róma történelmi belvárosába.

A mindeddig a főváros határában várakozó felháborodott gazdák úgy döntöttek, megszállják a központot. Róma belvárosának három szimbolikus helyszínén, a Circus Maximuson, a Colosseum előtt, valamint a Capitoliumon, a városházánál gyülekeznek az ország legkülönbözőbb részeiből összesereglett gazdák, hogy hangot adjanak elkeseredettségüknek.

Sajtóinformációk szerint a Circus Maximusra tíz traktor behajtását engedélyezik a hatóságok. Arra számítanak, hogy autóbuszokkal is érkeznek támogatók az ország számos régiójából. Közben a traktorok az éjszakai órákban is folyamatosan érkeztek a szomszédos tartományokból. A tüntetők úgy vélik, aprópénz a kormány eddigi ígérete, és azt kérik, hogy további engedményeket léptessen életbe, mely valódi kiutat jelenthet a súlyos krízishelyzetből. 

A gazdák azonban nemcsak az olasz fővárosban, hanem az európai intézmények előtt is hallatni kívánják hangjukat, azt tervezik, hogy a hónap második felében traktorokkal vonulnak Brüsszelbe. Ettore Prandini, az olasz őstermelők szövetségének elnöke Brüsszelben tárgyalt Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével. Ezt követően úgy nyilatkozott, biztató jelnek tartja, hogy a közel félórás egyeztetés során a parlament elnöke figyelmesen meghallgatta az ágazat nehézségeiről szóló beszámolóját.

Ennek ellenére bejelentette, hogy február 26-án nagyszabású tüntetésbe kezdenek Brüsszelben, amit addig folytatnak, amíg az uniós intézményektől nem érkezik kielégítő válasz a szektor számára. 

Különösen felháborodottak a gazdák Szardínia szigetén. Azt tervezik, hogy február 26-án több száz traktorral vonulnak a belga fővárosba, hogy tiltakozzanak az uniós agrárpolitika ellen. 

A gazdák Cagliari kikötőjében gyülekeznek, ahol sátrakat is felállítottak, hogy jelezzék, hosszú távú demonstrációra készülnek, és a kikötő forgalmát is megbénítják, ha a kormány figyelmen kívül hagyja követeléseiket.

Borítókép: Az Európai Unió mezőgazdasági politikája ellen tüntetnek olasz gazdák a közép-olaszországi Lazio régióban fekvő Fondi nagybani piaca előtt 2024. február 12-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.