Csattanós választ küldtek Amerikából Donald Tusk kirohanására

Donald Tusk úgy osztja az észt, hogy közben otthon a politikai ellenfeleit börtönbe záratja. Így vágott vissza James David Vance ohiói republikánus szenátor Donald Tusknak arra, hogy a lengyel kormányfő élesen bírálta az amerikai republikánus törvényhozókat, amiért nem hajlandók jóváhagyni az ukrajnai segélyezést, csak miután Joe Biden érdemben tett a migrációs krízis enyhítéséért.

2024. 02. 13. 4:50
TUSK, Donald
Brüsszel, 2024. február 1. Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusknak mérsékelnie kellene a saját autoriter impulzusait, erről írt egy bejegyzést a közösségi oldalán James David Vance ohiói republikánus szenátor, aki arra reagált, hogy Donald Tusk élesen bírálta az amerikai republikánus törvényhozókat.  A lengyel baloldali miniszterelnök azért szállt bele a konzervatívokba, mert blokkolják a kongresszusi szavazásokon az Ukrajnának szánt amerikai segélyszállítmányokat. Vance azt is megjegyezte, hogy Donald Tusk úgy osztja az észt, hogy közben otthon a politikai ellenfeleit börtönbe záratja.

 

Tisztelt miniszterelnök úr, elkezdhetjük önnek küldeni azt a 300 ezer migránst, akik havonta illegálisan lépnek be Amerikába? Valóban segítene megbirkózni országunk inváziójával, és nagyban hozzájárulna ahhoz, hogy elfogadjuk a segélyekről szóló törvényjavaslatot, amelyet jóvá akarunk hagyni

– reagált Donlad Tusk megjegyzéseire Marco Rubio floridai szenátor. Arra utalt, hogy a republikánusok addig nem hajlandók elfogadni az ukrajnai segélyezéseket, amíg Joe Biden elnök nem tesz érdemi lépéseket a történelmi súlyosságú migrációs krízis ellen, ami az Egyesült Államokat sújtja. 

Rubio a PAP-nak, a Lengyel Sajtóügynökségnek is nyilatkozott röviden. Azt mondta:

Az üzenetem Lengyelországnak: ha nyolcmillió illegális bevándorló inváziójának áldozatai lennének, akkor megértenék, hogy inkább ezzel kellene foglalkozniuk, mint Ukrajnával.

Nile Gardiner brit külpolitikai szakértő, Margaret Thatcher egykori tanácsadója is kommentálta Donald Tusk kirohanását. Azt írta a közösségi oldalán, hogy Tusk, aki felelős az ellenzéki képviselők bebörtönzéséért és a közmédia megfojtásáért, másokat akar tanítani a demokráciáról.

Donald Tusk egyébként Donald Trump volt amerikai elnököt is élesen bírálta, amiért Trump azt mondta, hogy a NATO-nak nem kellene megvédenie azt a tagállamot, amelyik nem teljesíti a vállalt gazdasági mutatókat. Jelen esetben az előirányzott cél az, hogy a tagállamok a bruttó haza termék, vagyis a GDP két százalékát fordítsák védelmi kiadásokra. Andrzej Duda lengyel elnök ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a Lengyelország és az Egyesült Államok közötti szövetségnek erősnek kell lennie, bárki is van a Fehér Házban, és mindig e szövetség szellemében fog cselekedni – üzente az államfő Donald Tusknak. Kiemelte azt is, hogy az amerikai politikai színtér felének megsértése nem szolgálja sem gazdasági érdekeiket, sem Lengyelország biztonságát.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök nyilatkozik a sajtó munkatársainak (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.