Donld Tusk megijedt Trumptól, európai körútra indult

A lengyel miniszterelnök hétfőn találkozik Franciaország és Németország vezetőivel, a megbeszélések célja, hogy újraélesszék a három ország közötti szunnyadó weimari háromszög formátumot, valamint összehangolják Ukrajna és az európai védelem támogatását.

Forrás: Reuters2024. 02. 12. 13:45
null
POLAND-POLITICS-PARLIAMENT Fotó: WOJTEK RADWANSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk a növekvő biztonsági kockázatokhoz fűződő és Donald Trump esetleges amerikai elnöki tisztségbe való visszatérésével kapcsolatos aggodalmait is megfogalmazza a háromoldalú találkozón, írta a Reuters. Párizs, Berlin és Varsó abban reménykednek, hogy felpörgetik az együttműködést, és újjáélesztik az úgynevezett weimari háromszög formátumot, amelyet eredetileg 1991-ben hoztak létre, hogy lehetővé tegye az összehangolt európai fellépést. 

Trump vasárnap felháborodást váltott ki a nyugati partnerek körében, miután azt sugallta, hogy az Egyesült Államok esetleg nem védi meg azokat a NATO-szövetségeseket, akik nem költenek eleget a védelemre.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Varsó, Párizs és Berlin kulcsfontosságúnak tartja az EU védelmi egységét és a 27 tagállam Ukrajnának nyújtott támogatásának növelését egy olyan időszakban, amikor a washingtoni politikai belharcok közepette megingott Kijev amerikai támogatása.

„Európának össze kell szednie magát … itt arra a kérdésre kell választ adni, hogy mi lesz, ha Trump nyer. Nincs időnk, nagyobb védelmi ipari kapacitással kell rendelkeznünk” – mondta egy lengyel kormányzati forrás.

A forrás hozzátette, hogy Európának sürgősen szüksége van a közös lőszergyártásra, és hogy Lengyelország nem akadályozza tovább a „stratégiai autonómiát”– így Európa kevésbé függ másoktól.

„Most először mondja ki egy lengyel kormány, hogy az európai biztonsági védelmi képességek területének megerősítése nem ellentétes az erős NATO-val” – mondta Dietmar Nietan, a Lengyelországgal való együttműködésért felelős német tisztviselő, idézte a Reuters.

Elemzők szerint Tusk, az Európai Tanács korábbi elnökének visszatérése a miniszterelnöki székbe megkönnyíti a Németország, Franciaország és Lengyelország közötti politikai együttműködés 1991-ben létrehozott weimari háromszög platformjának újjáélesztését.

Tusk Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélései mellett a Párizson kívül található Chateau de La Celle-Saint-Cloudban Stephane Sejourne francia külügyminiszter látja vendégül lengyel és német hivatali partnerét. 

A hétvégén Sejourne elmondta, hogy Franciaország, Németország és Lengyelország új együttműködési megállapodást jelent be a külföldi, különösen az Oroszországból érkező félretájékoztatási kampányok ellensúlyozására, írta a Firstpost.

Egy francia diplomáciai forrás szerint az európai projektbe új energiát kell vinni az Európa és az Egyesült Államok számára fontos választási évben. A forrás szerint a megbeszélések középpontjában az orosz dezinformáció elleni küzdelemtől, Ukrajna megsegítésén át az európai védelmi ipar megerősítéséig terjedő kérdések állnak majd.

Donald Trump, az amerikai elnökválasztási verseny republikánus éllovasa az elnöki cím toronymagas esélyeseként eddig zsinórban három államot nyert meg

 

Trumpot választanák Biden helyett a szavazók?

Az amerikai választók relatív többsége Joe Biden jelenlegi elnök helyett inkább az újbóli jelöltségre törekvő Donald Trump volt elnökre bízná a gazdasági ügyek kezelését a Financial Times és a Michigani Egyetem Stephen M. Ross Üzleti Karának (Michigan Ross) hétfőn bemutatott közös felmérése szerint. A londoni gazdasági napilap által ismertetett reprezentatív vizsgálat 1006 résztvevőjének 42 százaléka Trump, 31 százaléka Biden gazdaságkezelési képességeiben bízik jobban. A válaszadók 21 százaléka egyikükre sem bízná szívesen az amerikai gazdaságot. A Financial Times hangsúlyozza: a felmérés annak ellenére is Trumpnak kedvez, hogy az amerikaiak többsége érzékel bizonyos javulást személyes pénzügyi helyzetében, és a gazdasági kilátásokat is derűlátóbban ítéli meg, mint korábban. (MTI)

Borítókép: Donald Tusk kijelölt lengyel miniszterelnök (Fotó: Wojtek Radwanski/AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.