Dráma a Vörös-tengeren

A jemeni húszi lázadók Anszár Allan elnevezésű mozgalma indított rakétatámadást a Pollux brit olajszállító ellen a Vörös-tengeren – jelentette be Jahja Szarí, a húszi lázadók katonai szóvivője szombaton.

Forrás: MTI2024. 02. 17. 11:08
null
Szanaa, 2024. január 25. Jemeni síita húszi felkelõk tiltakoznak Szanaában 2024. január 25-én az ellen, hogy az Egyesült Államok terrorszervezetnek minõsítette a húszi mozgalmat. A Hamász palesztin szélsõséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta a jemeni húszi lázadók számos kereskedelmi hajó ellen hajtottak végre támadásokat a Vörös-tengeren. A húszik a Gázai övezet elleni izraeli hadmûvelet leállítását követelik. MTI/AP/Osamah Abdulrahman Fotó: Osamah Abdulrahman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzőleg az amerikai külügyminisztérium arról számolt be, hogy a panamai lobogó alatt közlekedő, Indiába tartó Pollux bal oldalát rakéta találta el. A húszi szóvivő szerint „több rakétát lőttek ki a tankerre, a csapások pontosak és közvetlenek voltak”.

A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata arról számolt be, hogy a tankert a jemeni Mukha kikötővárostól 133 kilométerre északnyugatra érte a találat.

 

Az Ambrey brit tengeri biztonsági cég úgy tudja, hogy „a hajó kisebb károkat szenvedett, a legénység sértetlen".

Úgy tudni, hogy a Pollux január 24-én futott ki a fekete-tengeri orosz kikötővárosból, Novorosszijszkból, és február 28-án az indiai Paradipben kellett volna kirakodnia. Az Indian Oil Company napi 300 000 hordó (bpd) kapacitású olajfinomítóval rendelkezik Paradipben.

Borítókép: Jemeni síita húszi felkelők tiltakoznak Szanaában 2024. január 25-én az ellen, hogy az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősítette a húszi mozgalmat (Fotó: Osamah Abdulrahman/MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.