Egy kis woke: az első britek is feketék voltak, és megépítették a Stonehenge-et

Egy kiállítás alapjául egy gyerekkönyv szolgál, amely szerint a Stonehenge-et is fekete britek építették.

Forrás: Telegraph2024. 02. 01. 13:41
Hay Festival 2018
966589436 HAY-ON-WYE, WALES - JUNE 3: Childrens author Atinuke attends the Hay Festival on June 3, 2018 in Hay-on-Wye, Wales. (Photo by David Levenson/Getty Images) Fotó: Getty Images/David Levenson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legelső britek feketék voltak – állítja a Nagy-Britannia történelmének sokszínűségét bemutató, „Brilliant Black British History” című kiállítás, amelyet a dél-londoni Brixtonban található Black Cultural Archivesban tartanak, és amely egy sor ellentmondásos állítást tartalmaz a brit történelemről.

Azonkívül, hogy szerintük a legelső britek feketék voltak, azt is hozzáteszik, hogy „Nagy-Britannia hétezer évig fekete volt, mielőtt a fehérek megérkeztek”.

Úgy tűnik, hogy az állítások a Cheddar Man 12 ezer éves maradványainak genetikai vizsgálatán alapulnak, amely azt sugallja, hogy az ókori britek sötét bőrűek voltak, de a tanulmányt és ezeket az állításokat is vitatták már az akadémikusok. Cheddar Mannak egy emberi férfi maradványait nevezik, amelyet az angliai Somerset állambeli Cheddar Gorge-ban található Gough-barlangban találtak.

A Black Cultural Archivesban látható kiállítás az Atinuke nevű, a nigériai származású költő és író Bloomsbury Brilliant Black British History című gyermekkönyve alapján készült. A tárlat első táblája szerint 

DNS-tesztekkel a tudósok lenyűgöző felfedezést tettek – az első Nagy-Britanniába vándorlóknak körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt fekete bőrük volt. Igen, ez így van, a legelső britek feketék voltak!

Majd azt állítják, hogy „az első fehér britek ie. 4500 évvel ezelőtt vándoroltak be a brit szigetekre”.

Cheddar Man egyébként a kutatások alapján sötétebb bőrű lehetett és kék szemű, ám a genetikai vizsgálat vezetője, Susan Walsh korábban tisztázta, hogy Cheddar Man megjelenése bizonytalan, míg egy külön, 2017-ben Sarah Tishkoff genetikus által készített tanulmány megállapította, hogy a valószínű pigmentáció megállapítása pontatlan.

A kiállítás szerint egyébként Septimius Severus római császár is fekete volt.

Borítókép: Atinuke (Fotó: David Levenson/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.