Izraeli háború: Jeruzsálembe vonulnak Gázától a túszok családtagjai + videó

Gyalogmenetben Jeruzsálembe vonulnak a Gázai övezettől a Hamász palesztin szélsőséges szervezet fogságában lévő izraeli túszok kiszabadulását követelő családtagok.

Forrás: MTI2024. 02. 28. 13:31
null
An aerial view shows relatives and supporters of Israeli hostages held in Gaza since the October 7 attacks by Hamas militants, marching as they start a four-day march to Jerusalem calling for their release, on February 28, 2024. (Photo by Jack GUEZ / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász Izrael elleni, tavaly októberi terrortámadásában a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjai szerdán indultak el Jeruzsálembe, szeretteik képét magasra tartva és az elraboltak szabadon bocsátását követelve.

A légi felvételen a Hamász-fegyveresek október 7-i támadása óta Gázában fogva tartott izraeli túszok rokonai és támogatói vonulnak fel. Fotó: AFP/Jack Guez

A felvonulásra akkor kerül sor, amikor Katarban tárgyalások folynak a Hamász és Izrael közötti megállapodás megkötéséről, amely tűzszünethez vezetne a túszok szabadon bocsátásáért cserébe.

Az izraeli hadsereg szerdán engedélyezte egy huszonnégy és egy huszonöt éves katonatiszt nevének közlését, akik a Gázai övezetben, egy pokolgép felrobbanásakor estek el előző nap. Ezzel 242-re emelkedett a szárazföldi hadművelet októberi kezdete óta elesett izraeli katonák száma. A robbanásban heten súlyosan megsebesültek.

A hadsereg szóvivője azt is közölte, hogy az izraeli légierő a libanoni síita Hezbollah szervezet számos célpontját lőtte Dél-Libanonban. A Gázai övezetet uraló Hamász magára vállalta a legutóbbi, Libanonból Észak-Izraelre lőtt rakétasorozatot, amely szerintük negyven, de az izraeli hadsereg szerint csak tíz rakétából állt. Az egyik lövedék jelentős károkat okozott egy lakóépületben az evakuált Kirjat-Smónában, de személyi sebesülés ott sem történt.

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legkevesebb 29 954 palesztin meghalt és 70 325-en megsebesültek a Gázai övezetben az izraeli hadsereg átfogó hadműveletének kezdete, október 7. óta tartó harcokban – írja az MTI.

Izrael szerint azonban ezek az  adatok ellenőrizetlenek, nem tesznek különbséget civilek és harcosok között, és felsorolják az összes halálos áldozatot, akár Izrael okozta a halálukat, akár nem. Köztük vannak például azon robbanások áldozatai is, melyekről feltételezhető, hogy a több száz hibás vagy célpontot tévesztett rakéta vagy más, iszlamista fegyveresek okozta tűz miatt következtek be.

Izraeli jelentések szerint a gázai harcokban eddig mintegy tizenkétezer Hamász-tagot öltek meg, s rajtuk kívül mintegy ezren Izraelben, a szervezet október 7-i támadása során vesztették életüket.

 

Borítókép: A légi felvételen a Hamász fegyveresek október 7-i támadásai óta Gázában fogva tartott izraeli túszok rokonai és támogatói vonulnak fel (Fotó: AFP/Jack Guez)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.