Kiadták Navalnij holttestét az anyjának

Kiadták Alekszej Navalnij börtönben meghalt orosz ellenzéki politikus holttestét az anyjának – közölte szombaton az X közösségi oldalon Kira Jarmis, a néhai politikus szóvivője.

Forrás: MTI2024. 02. 24. 19:45
NAVALNIJ, Alekszej
Szalehard, 2024. február 19. Ljudmila Navalnaja, az orosz ellenzék néhai vezetõjének, Alekszej Navalnijnak az édesanyja (b2) egyik ügyvédje társaságában, miután felkereste az orosz Nyomozó Bizottságot a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévõ Szalehard városban 2024. február 19-én. Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) tájékoztatása szerint Navalnij séta után hirtelen rosszul lett, eszméletét vesztette és meghalt. Holttestét a büntetõteleprõl Szalehard városba vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tudni, a hatóságok megakadályozzák-e, hogy a temetést a család kívánsága szerint tartsák meg. Navalnij családja és a munkatársai egy hete követelik a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban meghalt 47 éves ellenzéki politikus holttestének kiadását.

Alekszej holttestét átadták az anyjának. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki ezt velünk együtt követelte

– írta Kira Jarmis a közösségi oldalon.

A politikus anyja, Ljudmila Navalnaja, aki fia haláláról értesülve azonnal a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található börtönhöz utazott, jelenleg a közeli Szalehard városban tartózkodik – tette hozzá a szóvivő, majd azt is kiemelte:

A temetés továbbra is függőben van. Nem tudjuk, hogy a hatóságok beavatkoznak-e, hogy a szertartás ne a család akarata szerint történjék, és ne olyan legyen, amelyet Alekszej megérdemel.

Megfigyelők szerint ha nyilvános temetést tartanak, azon az elhunyt politikus számos támogatója részt venne, és zavaró lenne az elnökválasztásra készülő Vlagyimir Putyin rendszerének. A 2010-es években Navalnij tömegeket volt képes mozgósítani, elsősorban Moszkvában.

Navalnij halálhíre nagy nemzetközi felháborodást váltott ki. Több nyugati vezető, közöttük Joe Biden amerikai elnök Putyint vádolta Navalnij haláláért.

Előzőleg Navalnij özvegye, Julija és a lánya követelte a holttest kiadását. Julija Navalnaja egy videóban nyílt sátánizmussal vádolta meg az orosz elnököt.

Borítókép: Ljudmila Navalnaja, az orosz ellenzék néhai vezetőjének, Alekszej Navalnijnak az édesanyja (b2) egyik ügyvédje társaságában, miután felkereste az orosz Nyomozó Bizottságot a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Szalehard városban 2024. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.