Korrupcióellenes újságírók után kémkedett az ukrán titkosszolgálat

Az SZBU azzal védekezik, hogy a megfigyelt személyek kábítószert használtak.

Forrás: MTI2024. 02. 06. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bihus.info ukrán oknyomozó portál közlése szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik részlege illegális megfigyelés alatt tartotta újságíróit. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett hétfői bejegyzésében a portál, 

amely rendszeresen tesz közzé tényfeltáró írásokat hivatalnokokról és gazdag magánszemélyekről, azt állította, hogy az SZBU egyik egysége harminc emberrel kémkedett újságírói után egy decemberi szállodai céges rendezvényen.

– Ki jelenti a legnagyobb veszélyt a nemzetbiztonságra háborús időkben? – teszi fel a kérdést a portál. – Az SZBU véleménye szerint egyértelműen az újságírók – adja meg a választ. Az SZBU a vádra reagálva közleményben tudatta, hogy a nemzeti érdekek védelmét szolgáló küldetése részeként támogatja a szabad sajtó elveit, és büntetőeljárás indult a kémtechnológia használata miatt.

Egy, a szervezeten belüli forrás újságíróknak elmondta, hogy az egyik egység, a Nemzeti Államiság Védelmének Osztálya vezetőjét a vádak nyilvánosságra kerülése után, a múlt hónapban elbocsátották. Az SZBU a Telegramon nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy a bihus.info néhány munkatársát kábítószer-kereskedők ügyfeleiként azonosították.

A múlt hónapban egy kevéssé ismert csoport által az internetre feltöltött videón látható volt, hogy a bihus.info tagjai a decemberi rendezvényen rekreációs drogokat használtak, és az Ukrajnában illegális kannabisz és MDMA (közismert nevén ecstasy) beszerzéséről beszéltek. A bihus.info elismerte, hogy a videó valódi, és elítélte a droghasználatot, de egyúttal munkatársai megfigyelését is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak a megfigyelés ügyében, és elítélte az újságírókra gyakorolt nyomást.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij elnök és Vaszil Maljuk, az SZBU vezetője (Fotó: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.