Már tíz halottja van a lakástűznek Spanyolországban + videó

A rendőrség szombaton is folytatja a teljesen kiégett épület átkutatását, és megkezdték annak kivizsgálását is, hogy miként terjedhetett szét a tűz alig 20 perc alatt a teljes épületen.

2024. 02. 24. 12:04
Már tíz halottja van a spanyolországi lakástűznek
Forrás: X (volt Twitter)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem akartunk halálra égni” – ezt mondta a spanyolországi Valenciában csütörtökön történt lakástűz egyik túlélője. A portugál származású nő és belga párja a hetedik emeleten ragadt, és közel két órát kellett várniuk arra, hogy a tűzoltók daruval kiemeljék őket az erkélyükről, miközben körülöttük már a teljes épület lángokban állt.

A nő a sajtónak úgy fogalmazott: „Nagyon stresszes pillanatok voltak, és csak arra gondoltunk, hogy nem akarunk halálra égni. Csak a tűzoltókra számíthattunk.” Elmondta, hogy a magas életminőség miatt választották Valenciát otthonuknak, és soha nem gondolták volna, hogy ilyen helyzetbe kerülhetnek.

A csütörtöki, Valenciában történelminek minősített lakástűzben legkevesebb tíz ember halt meg, de a rendőrség még szombaton is folytatja a holttestek utáni kutatást. Az áldozatok között van egy négytagú család is, egy hároméves és egy tizenöt napos kisgyerekkel. A mentők összesen tizenöt sérültet láttak el, közülük két tűzoltó továbbra is kórházban van égési sérülésekkel.

A 138 lakásos, 14 emeletes, új építésű ingatlan egyik középső emeletének lakásában alakult ki a tűz. A lángok ezután fél órán belül beterítették az egész épületet.

A rendőrség megkezdte a vizsgálatot annak kiderítésére, hogy mitől terjedt szét ilyen gyorsan a tűz. Építészmérnökök azt mondják, hogy a szigeteléshez purhabot használtak, ami az erős széllel együtt hozzájárult ahhoz, hogy a lángok szó szerint felfalták az épületet, aminek csak a szerkezete maradt meg.

 

Valencia régióban háromnapos gyászt hirdettek, valamint az összes hétvégi rendezvényt lefújták. Pedro Sánchez miniszterelnök pénteken személyesen utazott el a városba, hogy kifejezze együttérzését az érintettekkel és megköszönje a tűzoltók munkáját.

Sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az összes szükséges támogatást meg fogják adni azoknak a családoknak, amelyek túlélték a tragikus lakástüzet és elvesztették mindenüket.

Carlos Mazón konzervatív regionális elnök eközben be is jelentette az első segélycsomagot. Az érintettek legfeljebb 10 ezer euró támogatást kapnak a valenciai kormánytól alapvető fontosságú dolgokra, például élelmiszerre és ruhákra, emellett maximum havi 1500 eurót biztosítanak mindenkinek albérletre.

Borítókép: Képkocka az égő házról készült videóból (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.