Megdőlt a januári rekord: elárasztják az illegális migránsok a Kanári-szigeteket

Tavaly fél év alatt sem érkezett annyi illegális bevándorló a Kanári-szigetekre, mint idén januárban. A központi szocialista kormány pedig hiába ígérgeti, alig tesz valamit a szigetcsoportot sújtó migrációs nyomás megoldásáért.

2024. 02. 04. 14:52
null
El Hierro-sziget, 2024. január 23. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlókat fogadnak a Spanyol Vöröskereszt munkatársai a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén, miután egy 67 migránst szállító bárka kikötött a sziget Puerta de La Estaca nevû öblében 2024. január 23-án. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem érkezett még annyi illegális bevándorló januárban Spanyolországba, mint idén. A védelmi minisztérium beszámolója szerint tavalyhoz képest 1200 százalékkal ugrott meg a Kanári-szigeteken kikötött menekültek száma az év első hónapjában.

2023-ban mindössze 566 fő érkezett 14 hajón, míg idén ez a szám január 1-je és 31-e között 7270-re ugrott 110 hajó érkezésével.

A rekordot ráadásul annak ellenére sikerült felállítani, hogy José Manuel Albares külügyminiszter decemberben közös munkára kérte Mauritánia és Szenegál kormányát az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében, miután náluk száll hajóra a legtöbb afrikai állampolgár.

A védelmi tárca hozzáfűzte azt is, hogy tavaly fél év alatt sem érkezett annyi ember a Kanári-szigetekre, mint most egy hónap leforgása alatt, és ha ez a tendencia a továbbiakban sem változik, akkor a szigetcsoport idén történelmi csúcsot fog felállítani. 

Fernando Clavijo, a jobboldali Kanári Koalíció színeiben kormányzó regionális elnök hónapok óta kétségbeesetten követeli a megoldásokat a központi kormánytól, ráadásul azzal a feltétellel segítettek Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatásában, hogy ígéretet kaptak az őket sújtó migrációs nyomás enyhítésére, ami azonban azóta sem történt meg, sőt.

Tavaly novemberben azt kérték a szocialista kormányfőtől, hogy ossza el igazságosan a spanyol régiók között a kanári befogadóközpontokban összezsúfolt, mintegy 4500 kísérő nélküli afrikai gyereket, ehelyett viszont a januári migránshullám miatt most már 5600 kiskorú várakozik ellátásra a szigeteken hetven központban elosztva és mintegy tízmillió eurós kiadást jelentve. 

A kanári kormány azt javasolta Madridnak, hogy a migránsgyerekek más spanyol régiókba történő átszállítása ne szolidaritáson alapuljon, hanem tegyék azt kötelezővé. A kezdeményezést a Vox kivételével a kanári-szigeteki parlament minden képviselője támogatja. A Santiago Abascal vezette párt azonban úgy gondolja, hogy a kötelezővé tétel kizárólag a maffiáknak és a gyermekcsempészetnek kedvez. Nicasio Galván, a Vox regionális szóvivője közölte, hogy szerintük egyetlen megoldás létezik, méghozzá az, ha a spanyol partokat elérő illegális bevándorlókat kivétel nélkül azonnal hazatelepítik.

A migrációs krízis, úgy tűnik, februárban sem enyhül a Kanári-szigeteken.

Csak szombaton tíz hajó ért partot 625 emberrel a fedélzetén, majd vasárnap délig további három csónak kötött ki El Hierrón és Gran Canarián, közel háromszáz fővel.

 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlókat fogadnak a Spanyol Vöröskereszt munkatársai a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén 2024. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.