Mindenki eszén túljárt Orbán Viktor Brüsszelben

A bolgár sajtóban továbbra is központi téma a csütörtöki EU-csúcson történt megegyezés Orbán Viktor és az EU-tagállamok vezetői között. Amíg a balliberális sajtó Orbán Viktor elszigetelődéséről harsog, addig Georgi Markov hazánkban élő volt alkotmánybíró cáfolja a magyar miniszterelnököt lejárató híreszteléseket és észszerű kompromisszum megkötéseként vélekedik a brüsszeli csúcson született eredményekről.

2024. 02. 04. 13:22
ORBÁN Viktor; SCHOLZ, Olaf; IOHANNIS, Klaus; DENKOV, Nikolai; FRIEDEN, Luc;
Brüsszel, 2024. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Olaf Scholz német kancellár (b2) és Klaus Iohannis román államfő (b) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Jobbról Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (j2) és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán gyalázatos veresége – ezzel a címmel szállt bele a magyar miniszterelnökbe a Deutsche Welle (DW) német közszolgálati média bolgár nyelvű kiadványa. Orbán Viktor egyébként Bulgária legnépszerűbb külföldi politikusának számít, ezt a felmérések is igazolják. A hírportál szerint „Orbán kudarcot vallott annak ellenére, hogy hevesen fogadkozott, blokkolni fogja az Ukrajnának szánt uniós forrásokat”. Georgi Markov hazánkban élő volt bolgár alkotmánybíró a konzervatív Pik hírportál oldalán válaszolt a DW állításaira.

Kedves Pik olvasók, közelednek a választások, a sorosisták teljesen megőrülnek, a bolgár televíziókban pedig megduplázódik a cenzúra. Már csak négy hónap van hátra az EP és kilenc hónap az amerikai elnökválasztásokig. Ezért ajánlok figyelmükbe néhány fontos hírt, amelyek nem hangzanak el Soros bulgáriai tévécsatornáin

– írta.

 

Mindenki eszén túljárt Orbán Viktor

Markov emlékeztetett rá, hogy a „nagy elnök, Donald Trump a Truth Social című műsorban nyilvánosan fordult Orbán Viktorhoz: Köszönöm Viktor! Béke lesz! Nem fogunk hazudni az emberiségnek!” – hangzottak el a volt amerikai elnök szavai válaszul Orbán Viktor korábbi kijelentésére, hogy a békének egy neve van, és ez Donald Trump.

A Soros-féle Deutsche Welle szerint Orbán kudarcot szenvedett el Brüsszelben, amikor nem vétózta meg az ötvenmilliárd eurós ukrajnai segélyt. Elon Musknak valóban igaza van abban, hogy a legnagyobb hülyeség hinni a saját propagandánknak. Orbán nem mániákus a vétók tekintetében. A neves jogászprofesszor, Andrew Tettenborn a The Spectatorban azt nyilatkozta, hogy Orbán sokkal okosabb a többi kollégájánál

– fogalmazott a volt alkotmánybíró.

Emlékeztetett, Orbán Viktor az uniós csúcs előtt Macronnal, Scholz-cal, Melonival, Von der Leyennel és Michellel tartott megbeszélésen elérte céljait: hogy évente ellenőrizzék az Ukrajnának szánt pénz elköltését és ne költsék fegyverekre. Hozzátette: két év múlva azonban lesz új szavazás és akkor azon a találkozón ott lesz Rutte helyett Wilders, Nehammer helyett Kickl és Fiala helyett Babis „Vagyis ahogy a Washington Post fogalmazott, a politikai szelek még mindig Orbán Viktornak kedveznek” – idézte az amerikai napilapot.

Markov szerint a magyar miniszterelnök nem vétózott, megőrizte az uniós egységet, de jó néhány korrekciót bevezetett a döntésbe és hamarosan visszaszerzi az ukrajnai magyar kisebbség jogait.

A volt alkotmánybíró kommentálta a Soros-frakció bolgár képviselőjének, Javor Bozsankov a bolgár parlamentben elhangzott „sületlenségét”, miszerint Orbán Viktor ideje lejárt.

A teremtettét! Milyen messzire jutott ez a bolgár parlament, amely a legszerencsétlenebb a rendszerváltás óta. Az igazság az, hogy Orbán Viktor már tíz éve Tusványoson bejelentette, hogy illiberális demokráciát épít. Orbán ideje nemhogy lejárt, hanem most jött igazán divatba, ami már az EP- választás estéjén is ki fog derülni, amikor a nemzeti szuverenitást védő pártok több mint 200 képviselői helyet szereznek

– fogalmazott.

Végezetül Georgi Markov belpolitikai kérdésekre tért ki. Véleménye szerint ideje eltörölni Bulgáriában a gépi szavazást, amellyel „szörnyű csalásokat követtek el a szófiai polgármester választáson, amelyeket a Közigazgatási Bíróságon bemutatott megcáfolhatatlan bizonyítékok is megerősítenek”.

„Le a blablával, Trump, az orbanizmus és a szabadság közeledik” – zárta szavait Markov, akinek a nyilatkozatát eddig 24 óra alatt több, mint 330 ezren olvasták.

 

Európára hárította Washington az Oroszországgal vívott háborút

Az Európai Unió vezetői a brüsszeli csúcson egyhangúlag megállapodtak abban, hogy ötvenmilliárd euró értékben újabb segélyt nyújtanak Ukrajnának. A magyar ellenállást legyőzték, és Orbán Viktor a „jobboldalt” választotta a Nyugat és Oroszország „egzisztenciális konfrontációjában”. Az Egyesült Államok megnyugodhat: sikerült Európára hárítania az Oroszországgal vívott háború finanszírozásának terhét, írja a Pogled.info orosz szerzőkre hivatkozva.

A cikk szerint a brüsszeli bürokrácia elpusztítja Európát, és mindezt az európai országok vezetői Washington utasítására teszik saját népeik kárára.

„Csak találgatni lehet, hogy Scholz, Macron, különféle Von der Leyenek és más Pedro Sánchezek miért lépnek fel nyíltan országaik érdekei ellen. De tény marad: azt az ötvenmilliárd eurót, amelyre maguknak az európaiaknak szüksége van, az ukrán háború feneketlen tégelyébe dobják. De Európa számára az a legrosszabb, hogy az Európai Unió költségvetéséből az Oroszország elleni háború közvetlen finanszírozása azzal fenyeget, hogy egy vagy egy EU-tagország egy bizonyos ponton nem közvetetten, hanem közvetlenül vesz részt egy konfliktusban Oroszországgal szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy egész Európa háborúval néz szembe Oroszországgal – írja a Pogled.info hírportál.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b3), Olaf Scholz német kancellár (b2) és Klaus Iohannis román államfő (b) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Jobbról Nikolai Denkov bolgár miniszterelnök (j2) és Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (j) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.