Megszakadtak a holland kormányalakítási tárgyalások

Pieter Omtzigt, a holland Új Szociális Szerződés (NSC) párt elnöke megdöbbent az államháztartás miatt, és feladja a koalíciókötési tárgyalásokat a jobboldali vezetővel.

Forrás: The Guardian2024. 02. 07. 12:24
null
THE HAGUE - Geert Wilders (PVV) after a conversation with informant Ronald Plasterk. Representatives of the PVV, VVD, NSC and BBB factions continue to negotiate the cabinet formation. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: REMKO DE WAAL / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő holland kormány megalakításáról szóló tárgyalások kedd este meghiúsultak, miután Pieter Omtzigt, az Új Szociális Szerződés (NSC) párt vezetője kilépett a tárgyalásokból, írta a The Guardian. Omtzigt közölte, hogy a kormány pénzügyi helyzetének kezelésével kapcsolatos nézeteltérések miatt hagyja ott a tárgyalásokat, de pártja támogatni tudna egy kisebbségi kabinetet, miközben kívül marad a kormányon – jelentette a holland közszolgálati NOS.

Pieter Omtzigt, az NSC párt elnöke az RTL Humberto című beszélgetős műsorában. Fotó: AFF/ANP/Ramon van Flymen

„Milyen kiábrándító” – mondta a legutóbbi választásokat megnyerő Holland Szabadságpárt (PVV) elnöke, Geert Wilders.

„Pieter Omtzigt bedobja a törülközőt, miközben a mai napig tárgyaltunk. Egyáltalán nem értem ezt” – tette hozzá.

Omtzigt támogatása kulcsfontosságú volt a négy pártot – köztük Wilders szélsőjobboldali Szabadságpártját – tömörítő jobbközép többségi kormány támogatásának biztosításában.

Wilders pártja – amelyet a Hollandiában szélsőségesnek tartanak – vezet a bevándorlással és az iszlámmal kapcsolatos kemény nézetei miatt, a tavaly novemberi választásokon elképesztő győzelmet aratott.

A koalíciós tárgyalásokat vezető Ronald Plasterk tárgyaló a holland médiának adott nyilatkozataiban megvédte magát Omtzigt vádjaival szemben, miszerint legalább több napon keresztül visszatartott információkat „a kormány pénzügyeinek helyzetéről” a különböző minisztériumoktól.

Plasterk „zavarosnak” nevezte Omtzigt történetét, és közölte, hogy szerda estére meghívta őket egy találkozóra, hogy tisztázzák a helyzetet. Omtzigt azonban visszautasította a meghívást – jelentette a NOS közszolgálati műsorszolgáltató.

Dilan Yesilgöz, Mark Rutte leköszönő miniszterelnök jobbközép Szabadság és Demokrácia Néppártjának (VVD) vezetője azt mondta, hogy „nagyon meglepte” Omtzigt távozásának híre.

Konstruktív beszélgetések közepette voltunk, többek között ma is. Remélem, hamarosan le tudunk ülni, hogy megtudjuk, mi is folyik itt pontosan

– mondta Yesilgöz az X-en.

Caroline van der Plas, a jobboldali populista Farmer-Polgár Mozgalom (BBB) vezetője is „zavarba ejtőnek” nevezte Omtzigt távozását a tárgyalásokról.

Wilders küszködött a koalíció megalakításáért, és a migrációs kérdések kezdetben kulcsfontosságú akadályként merültek fel a tárgyalásokon. Az első repedések januárban jelentek meg, amikor a VVD néhány törvényhozója megszavazta azt a törvényt, amely felhatalmazza a holland kormányt arra, hogy a holland önkormányzatokat menedékkérők befogadására kényszerítse – ezzel a négy párt vezetőinek, köztük a VVD-nek az ajánlása ellenében cselekedett.

Ennek ellenére úgy tűnik, Wildersnek jót tettek a lassú tárgyalások. A Politico felmérése szerint Wilders PVV pártja a novemberi 24 százalékról mostanra 32 százalékra ugrott a szavazók támogatottságában. Egy másik, február 3-án a Peil.nl által végzett felmérés szerint Wilders pártja 50 mandátumot szerezne, ha ma tartanák a választásokat, ami 13-mal több, mint novemberben.

Borítókép: Geert Wilders, a Holland Szabadságpárt (PVV) elnöke (Fotó: AFP/ANP/Remko de Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.