Beiktatták a holland parlamentet

Az ország történelme során először egy nem bináris képviselő is helyet kap az új törvényhozásban.

Forrás: MTI2023. 12. 06. 15:24
WILDERS, Geert
Hága, 2023. december 5. Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) és Dilan Yesilgoz-Zegerius, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) vezetõje (j) a kormányalakítást megelõzõ pártközi egyeztetések lefolytatásának felelõsével tartott találkozó elõtt Hágában 2023. december 5-én. A november 22-i elõrehozott holland parlamenti választásokon a PVV nyerte el a legtöbb szavazatot, a VVD-nek a harmadik legtöbb mandátum jutott. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel a választások után Hollandiában beiktatták az új parlamentet, amely 68 új képviselővel kezdte meg a munkáját szerdán. A november 22-én tartott előre hozott választásokon a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) aratott győzelmet, 37 mandátumot szerezve a parlament 150 fős alsóházában. A Frans Timmermans korábbi külügyminiszter, majd uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöld Baloldal és a Munkapárt formációja a második helyen végzett 25 mandátummal. Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a harmadik helyre szorult 24 képviselői hellyel. Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) húsz mandátumot kapott.

Hollandiában a parlamenti képviselők ünnepélyes szertartás közepette teszik le esküjüket, amelynek keretében ígéretet tesznek, hogy feladatukat hűen teljesítik, és megerősítik, hogy nem vesztegettek meg senkit mandátumuk megszerzésének érdekében. 

Emellett hűséget esküsznek a királynak, a királyság statútumának és az alkotmánynak. Az alsóház 150 képviselői helyéből mostantól 61-et nők töltenek be. 

A holland választási tanács adatai szerint most először bekerült egy nem bináris képviselő is a parlamentbe. 

A képviselők többségének átlagéletkora 40 és 50 év között van, 18 képviselő pedig a 90-es években született.

A választási eredmények alapján Wildersnek legalább két párt támogatására lesz szüksége, hogy kormányt alakíthasson. Az eddigi nyilatkozatok szerint a PVV a VVD-vel, az NSC-vel és a hét mandátumot szerzett Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) nevű párttal fogna össze, azonban egyelőre csak a BBB jelezte, hogy hajlandó az együttműködésre. A holland törvények nem szabnak időhatárt a kormányalakításra.

Borítókép: Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) és Dilan Yesilgoz-Zegerius, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) vezetője (j) a kormányalakítást megelőző pártközi egyeztetések lefolytatásának felelősével tartott találkozó előtt Hágában 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.