Orosz–ukrán háború: hideg zuhany Zelenszkijnek

Hiába az ukrán elnök reménykedése, egyelőre úgy tűnik, Kijev továbbra is csak ábrándozhat a NATO-csatlakozásról.

2024. 02. 14. 6:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna egyértelmű célja, hogy a NATO tagjává váljon. Ez az azonban a jelek szerint nem fog könnyen menni a kijevi vezetésnek.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Rishi Sunak brit miniszterelnökkel a kijevi elnöki palotában tartott sajtóértekezleten 2024. január 12-én. Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

A tavalyi litvániai csúcson a NATO-vezetőktől nem kapott meghívást a csatlakozásra a háborúban álló ország, és nem adtak határidőt sem a potenciális tagság elérésére.

Úgy látszik továbbra sem várhat semmiféle kedvező lépést ebben a kérdésben Ukrajna. Legalábbis erre lehet következtetni az Amerikai Egyesült Államok állandó NATO-képviselője szavaiból. 

Az USA NATO-nagykövete azt mondta, nem várja, hogy a katonai szövetség meghívót küldjön Kijevnek a júliusi csúcstalálkozón – írja a Sky News brit hírcsatorna.

Ami a nyári csúcstalálkozót illeti, nem várom, hogy a szövetség meghívást küldjön

 – mondta Julianne Smith egy újságírói beszélgetés során feltett kérdésre válaszolva.

Mint azt korábban lapunk is megírta, Ukrajna világossá tette, hogy csatlakozni kíván az Egyesült Államok vezette katonai szövetséghez. Volodimir Zelenszkij legutóbb Davosban beszélt erről a NATO főtitkárával.

Ukrajna azonban egyelőre nem kapott semmilyen konkrét választ arra, hogy mikor lehet a szervezet tagja. Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt ugyanis a NATO jelenlegi tagjai eddig nem küldtek meghívót vagy nem adtak határidőt sem erre.

Julianne Smith Ukrajnával kapcsolatban hozzátette: 

Továbbra is elsősorban arra koncentrálunk, hogy támogassuk őket a jelenlegi harcban, és biztosítsuk, hogy érvényesülni tudjanak a csatatéren.

Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonái lövészárkot ásnak a kelet-ukrajnai Kupjanszk-Liman frontvonalon 2024. február 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim

Az Amerikai Egyesült Államok állandó NATO-képviselője aláhúzta: a tavalyi vilniusi csúcs óta nagyon keményen dolgoztak azon, hogy az ukránok a saját országukon belül elvégezzék a szükséges reformokat, így pedig közelebb kerülhessenek az euroatlanti integrációhoz.

 

​Borítókép: Az ukrán nemzeti gárda Hartia dandárjának katonája aknavetővel céloz a kelet-ukrajnai Kupjanszk-Liman frontvonalon 2024. február 10-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Antonio Cotrim)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.