Túlvállalta magát az EU Ukrajna támogatásában?

Az EU 28 milliárd euró értékű katonai segélyt küldött eddig – derül ki egy belső dokumentumból.

Forrás: Politico2024. 02. 01. 9:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió eddig 28 milliárd euró értékű katonai segélyt küldött Kijevnek, és további 21,2 milliárd eurót vállalt az idei évre – derül ki az Európai Bizottság és az EU diplomáciai szerve által készített belső dokumentumból, írt erről a Politico. Egy belső elemzés ugyanakkor megerősíti, hogy az európai közösség nem fogja teljesíteni a célt, miszerint márciusig egymillió lövedéket küld Ukrajnának.

„Ez a (28 milliárd eurós) összeg várhatóan növekedni fog az elkövetkező időszakban, mivel a konkrét szállítások további megerősítésre kerülnek”

 – olvasható a dokumentumban. A számok az európai fővárosokból és a Brüsszel által központilag szervezett csatornákon keresztül érkező hozzájárulásokat tükrözik.

Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko)

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az idei évre vonatkozó 21,2 milliárd eurós összeg „előzetes” becslés, amely csak „korlátozott számú” uniós ország által megosztott adatokon alapul.

Mivel a kongresszusban blokkolják az Ukrajnának szánt legújabb amerikai segélycsomagot, egyre inkább Európára hárul az a teher, hogy segítsen Kijevnek az orosz invázió elhárításában.

Öt uniós ország – Németország, a Cseh Köztársaság, Hollandia, Hollandia, Észtország és Dánia – vezetői szerdán közzétett véleménynyilvánításukban felszólították Európát, hogy kötelezze el magát Ukrajna hosszú távú támogatása mellett. 

 

Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy az EU nem lesz képes márciusig egymillió lőszert küldeni Ukrajnának, ahogyan azt megígérte. Az uniós védelmi miniszterek szerdai brüsszeli informális találkozójára készült dokumentum szerint az EU nem tudja teljesíteni a kitűzött célt, de a blokk várhatóan túllépi azt, és az év végéig 1,1 millió lövedéket küld. Tavaly év végéig az uniós országok mintegy 330 ezer lőszert szállítottak.

„Az európai védelmi ipar visszajelzései alapján a 155 mm-es európai gyártási kapacitás a háború kezdete óta már több mint negyven százalékkal nőtt”

 – olvasható a dokumentumban, amely szerint az európai cégek tavaszra évi egymillió, év végére pedig évi 1,4 millió lövedék előállítására lesznek képesek. Február közepéig az EU katonai segítségnyújtási missziója 40 500 ukrán katonát képez ki.

Borítókép: Javelin páncéltörő rakéta (AFP/Daniel Leal) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.