Várhelyi Olivértől kért segítséget a volt ukrán elnök

Az ukrán kormány erősen diszkriminálja az ellenzéket, ami semmiképpen sem egyeztethető össze az uniós integrációs normákkal. Többek között ez áll abban a levélben, amelyet Petro Porosenko volt ukrán államfő írt Várhelyi Olivérnek, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagjának. Porosenko arra panaszkodott, hogy mondvacsinált okok miatt nem engedik ki az országból.

2024. 02. 29. 18:39
Petro Porosenko volt ukrán államfő. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy működő demokráciában az ellenzéket nem lehet korlátozni – ezzel a megjegyzéssel osztotta meg a közösségi oldalán Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja azt a levelet, amelyet Petro Porosenko volt ukrán elnök írt neki. 

 

Ebben a levélben az ukrán ellenzéki politikus Várhelyi Olivér segítségét kérte abban, hogy az Európai Unió felhívja az ukrán kormány figyelmét az ottani ellenzék diszkriminációjára. 

Az Európai Uniónak a demokratikus értékek és elvek őrének kellene maradnia Ukrajna tekintetében is, ami szerves része az uniós integrációs kritériumoknak. Az ukrán hatóságok nem tettek előrelépést a reformok terén, és a hatóságok visszaélnek a hadiállapottal és a háborúval, hogy politikai tisztogatást hajtsanak végre és elszigeteljék az ellenzéki erőket a nemzetközi közösségtől. Ilyen módon a hatóságok aláássák a politikai és parlamenti pluralizmus demokratikus normáit, ami nem egyeztethető össze Ukrajna kötelezettségvállalásaival

– írja a levélben Petro Porosenko, aki arra panaszkodott, hogy nem engedték ki az országból.

A müncheni biztonsági konferencián való részvételemet február közepén a müncheni merényletveszély hamis alapjául szolgáló korábbi tiltás után tájékoztattak arról, hogy Ruszlan Stefancsuk, az ukrán Verhovna Rada elnöke előzetes döntést hozott arról, hogy nem ad engedélyt arra, hogy részt vegyek az Európai Néppárt márciusi, Bukarestben tartandó kongresszusán. Manfred Weber néppárti vezető személyes hívott meg, hogy a magas szintű hallgatóság előtt az ukrajnai helyzetről és az Európai Néppárt szerepéről beszéljek

– fogalmazott Petro Porosenko. Nem ez az első eset, hogy nem engedték át a határon a volt ukrán elnököt. Az ukrán parlament vezetése megtagadta Petro Porosenko engedélyét a külföldi utazásra decemberben is, amikor Lengyelországba szeretett volna átmenni, hogy megpróbálja oldani a határon kialakult feszültséget a gazdák között. Ezután pedig az Egyesült Államokba utazott volna Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azonban egészen más történettel állt elő. Értesüléseik szerint a volt elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel tervezett találkozni, a hírszerzés Ukrajna elleni provokációt emlegetett. Mindez azért is érdekes, mert Porosenko egy szót sem ejtett arról, hogy a magyar miniszterelnökkel találkozna, ráadásul az SZBU az elnök, azaz Volodimir Zelenszkij irányítása alatt áll, aki nemegyszer bírálta már Orbán Viktort.

A magyar kormány részéről Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára reagált az eseményekre:

Az SZBU honlapján megjelentekre reagálva: Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz! Ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna ma még nem áll készen az európai uniós tagságra.

Borítókép: Petro Porosenko volt ukrán elnök (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.