Botrány a párizsi olimpiai plakát miatt

A hét elején mutatták be a francia fővárosban a nyári olimpiai játékok hivatalos plakátját ami nem kis felháborodást váltott ki. Ugo Gattoni művész ugyanis kihagyott egy fontos részletet a Szent Lajos-katedrális vagy ahogy jobban ismerjük az Invalidusok dómja kupolájáról: a keresztet.

2024. 03. 07. 13:49
null
(FILES) This handout illustration released on December 15, 2021 by Paris 2024 Olympic Committee shows Paris Olympics opening ceremony on July 26, 2024, which will take part on the River Seine, breaking the long-held Summer Games tradition of a stadium procession of athletes and officials. French government has considerably reduced the number of spectators at the opening ceremony of the Paris Olympic Games, setting it at 326,000 instead of the 600,000 originally envisaged, to meet the security challenge of organizing this vast and unprecedented river parade on the Seine. And those who dreamed of being among the beneficiaries of free tickets will be disappointed to learn that the allocation of tickets has been revised, the executive having finally decided to entrust the distribution of free tickets to the Ile-de-France institutional partners (State, host cities, Ile-de-France region, Paris 2024). (Photo by Florian Hulleu / Paris 2024 / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /BYLINE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: Florian Hulleu / Paris 2024 / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kereszt elhagyása a dóm tetejéről sokak számára nem más, mint a francia, hagyományosan katolikus identitás felszámolása, írta az osztrák eXXpress.

„Még ha ez egy önkényes hiba is, akkor is súlyos” – mondta Gilles Smadja, a francia sportminisztérium korábbi kabinetfőnöke a Le Figarónak adott interjújában. Gilbert Collard konzervatív képviselő még ennél is tovább ment, azt állítva, hogy a művész „áruló, Franciaország alapvető tagadásában bűnös”.

„Úgy rajzolom a témát, ahogyan a fejemben megjelenik”

A vitára reagálva az olimpiai játékok szervezője és a művész kifejtették, hogy nem állt szándékukban botrányt okozni a katedrális ábrázolásával, amely Napóleon és más nemzeti hősök sírját tartalmazza.

A hivatalos plakátokon szereplő rajzaimon nem próbálok olyan tárgyakat vagy épületeket ábrázolni, amilyeneknek lenniük kellene. Úgy idézem meg őket, ahogyan a fejemben megjelennek, mindenféle hátsó szándék nélkül. Nem azt akarom, hogy hűek legyenek az eredetihez, hanem azt, hogy az emberek első pillantásra felismerjék őket annak, amik, egy szürreális és ünnepi világba vetítve őket

– mondta Ugo Gattoni művész a Paris Matchnak adott nyilatkozatában.

Ugo Gattoni (Fotó: Olympics.com)

A muszlimok ne sértődjenek meg?

Franciaország jelenleg is a katolicizmus elnyomásának hullámával néz szembe. Korábban egy templom szobrait gyalázták meg Franciaországban. Az országban egyre több az ilyen jellegű rongálás.

Megsértette talán a kereszt a muszlimokat?

– kérdezték a közösségi oldalakon többen is a törlés állítólagos valódi indítékait.

Borítókép: A Párizs 2024 Olimpiai Bizottság által 2021. december 15-én kiadott kézi illusztráció a 2024. július 26-i párizsi olimpiai megnyitó ünnepséget mutatja, amely a Szajna folyón zajlik majd, megszakítva a nyári játékok régóta tartó hagyományát, a sportolók és a hivatalos személyek stadionbeli felvonulását (Fotó: AFP/Paris 2024/Florian Hulleu) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.